Μια εταιρεία ειδικού σκοπού, όπως η «Treuhand» που δημιούργησαν οι Γερμανοί μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, θα δημιουργηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στο επίκεντρο πάντως επανέρχεται και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις και η τρόικα μιλά για μεταρρύθμιση που έμεινε «στα χαρτιά».

Ads

Όπως αναφέρει το «Έθνος» μια εταιρεία ειδικού σκοπού, όπως η «Treuhand» θα δημιουργηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η εν λόγω εταιρία ανάλαβε μετά την επανένωση της Γερμανίας την αναδιάρθρωση και πώληση επιχειρήσεων και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Στο χαρτοφυλάκιό της μπήκαν 8.500 επιχειρήσεις.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αποφάσισε να υιοθετήσει το μοντέλο αυτό για να επισπευσθεί η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Θεωρείται δε, πιθανό η κυβέρνηση να προτείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση να ορίσει και εκείνη μέλη στο διοικητικό της συμβούλιο για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε κλίμα συναίνεσης. Επίσης, αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Πάντως οι δανειστές επιζητούν την άμεση επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και πιέζουν για την πραγματοποίηση των πρώτων πωλήσεων μέσα στον Ιούνιο. Ακόμη ζητούν την ιδιωτικοποίηση μιας μεγάλης εισηγμένης εταιρείας εντός του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται ως πρώτη προς ιδιωτικοποίηση επιχείρηση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ads

«Φρένο» βάζει στις τράπεζες η τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας» η τρόικα ζητεί να μπει «φρένο» στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες απορροφούσαν τη μερίδα του λέοντος στις δημοπρασίες των εντόκων, επιτρέποντας έτσι στο Δημόσιο να εκδίδει πολύ περισσότερους τίτλους απ’ αυτούς που χρειάζονταν κάθε φορά για να καλύπτει έτσι τις τρύπες του προϋπολογισμού. Αν η εν λόγω απαίτηση γίνει πραγματικότητα από την αυριανή δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί σε δεινή θέση καθώς ανέμενε από αυτά τα έσοδα να καλύψει ένα μέρος της Πέμπτης δόσης του δανείου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ενημερώσει διακριτικά τις διοικήσεις των τραπεζών για την ανάγκη να προχωρήσει στην απόσυρση των προθεσμιακών καταθέσεων που διαθέτει το Δημόσιο.

Οι ελεγκτές της τρόικας διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στις παλαιότερες δημοπρασίες εντόκων από την αρχή του χρόνου οι ελληνικές τράπεζες απορροφούσαν τη μερίδα του λέοντος. Περίπου το 70% των εντόκων που διέθετε το Δημόσιο κατέληγε στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ενώ η συμμετοχή των ξένων ήταν της τάξης του 30% με 35% κάθε φορά επισημαίνεται στο άρθρο της εφημερίδας. Η αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών έδινε στην ουσία τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται περισσότερα απ’ αυτά που χρειάζονταν για την αναχρηματοδότηση του βραχυχρόνιου χρέους. Για την εν λόγω πρακτική οι ελεγκτές της τρόικας καταλόγισαν ευθύνη και στις διοικήσεις των τραπεζών καθώς «βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση». Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η μεθόδευση αυτή επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να καλύπτει τις υπερβάσεις στο έλλειμμα χωρίς να λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Γι’ αυτό αναμένεται να ζητήσουν να μπει «φρένο» σε αυτή.

Στο «αέρα» ‘βλέπει’ η τρόικα τα κλειστά επαγγέλματα

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σύμφωνα με Κομισιόν αλλά και τρόικα, αφού όπως υποστηρίζουν μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου σκούπα τον περασμένο Μάρτιο τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει. Η προθεσμία για την έναρξη της απελευθέρωσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο εκπνέει σε περίπου 40 ημέρες, την 1η Ιουλίου, και όλα τα υπουργεία συνεχίζουν να αναζητούν τον κατάλογο των επαγγελμάτων που θα πρέπει να απελευθερωθούν. Επιπλέον, η λίστα των περίπου 350 επαγγελμάτων δεν έχει επικυρωθεί επισήμως από κανένα υπουργείο. Εκτός όμως από την έλλειψη της λίστας, ο νόμος δεν μπορεί να έχει ακόμη εφαρμογή αφού εκκρεμεί η έκδοση των συνολικά 15 Προεδρικών Διαταγμάτων και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την άρση περιορισμών στα πέντε επαγγέλματα (του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή), τα οποία απελευθερώνονται σε εθνικό επίπεδο.

Έτσι η τρόικα διαπιστώνει «μηδενικό αποτέλεσμα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε μια από τις πιο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του μνημονίου» ενώ ο απολογισμός στον οποίο προχώρησε χαρακτηρίστηκε ως «ανησυχητικός». Η τρόικα εξέφρασε ενστάσεις και για τα 5 επαγγέλματα τα οποία απελευθερώνονται σε εθνικό επίπεδο με βάση το νόμο. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι δεν θεωρεί αρκετές τις αλλαγές, εκτιμώντας ότι πρέπει να δίδουν μεγαλύτερη ευχέρεια στον πελάτη για την επιλογή των υπηρεσιών αλλά και να διασφαλίζεται η άρση κατώτατων αμοιβών.

Καταργείται η απαίτηση διοικητικής άδειας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιουλίου, κάθε επαγγελματίας, από τον υπαίθριο λιανοπωλητή, τον έμπορο, τον τουριστικό πράκτορα, τον κομμωτή, τον τεχνίτη, έως τον ιδιοκτήτη σχολής, το δικηγόρο και τον αρχιτέκτονα θα μπορεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Δηλαδή καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος. Η μόνη υποχρέωση που ορίζει ο νόμος είναι η προηγούμενη 3μήνη γνωστοποίηση ενδιαφέροντος στις αρμόδιες αρχές ώστε αυτές (αν θέλουν και μπορούν) να κάνουν προληπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το νόμο, σε όποιο επάγγελμα δεν υπάρξει εξαίρεση καταργούνται περιορισμοί γεωγραφικοί, αριθμητικοί, ελαχίστων αποστάσεων, λήψης διοικητικής άδειας, υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο. Επίσης, δεν θα υπάρχει πλέον υποχρέωση προσφοράς παράλληλης υπηρεσίας, απαγόρευση της διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων και άσκησης επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.