Σωφρονιστικό κατάστημα στην Αρκαδία ή μήπως στη Μεσσηνία; Μα φυσικά στη γενέτειρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Μαρίας Πολυδούρη, του Yanni και του Αντώνη Σαμαρά. Εκεί όπου λειτουργεί ξανά το στρατόπεδο που έκλεισε ο Πάνος Μπεγλίτης, ως υπουργός Άμυνας, στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών και του εξορθολογισμού των ενόπλων δυνάμεων. Η ανάπτυξη και η απασχόληση επιστρέφουν στην γενέτειρα του πρωθυπουργού. Και το ενδιαφέρον στοιχείο της προνομιακής μεταχείρισης των Μεσσήνιων είναι ότι την προσυπογράφουν και οι υπουργοί τους οποίους επέλεξε η ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι δείχνουν να συμμερίζονται τις ευαισθησίες του πρωθυπουργού. Οι κακόπιστοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο λένε ότι είναι και αυτός ένας τρόπος για να κερδίσουν τη συμπάθεια του κ. Σαμαρά, ενόψει ανασχηματισμού.
Ads
Και φυλακές θα σας κάνουμε!
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ Καλαμάτας επισκέφθηκαν πρόσφατα τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και έφυγαν με την ικανοποίηση ότι το επόμενο διάστημα θα χτιστούν φυλακές στη Μεσσηνία. Ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται μια καλή κινητικότητα και μια δυναμική για το θέμα των φυλακών, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αντιμετωπίζει θετικά το θέμα».
Υπενθύμισε μάλιστα ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ εργάζονται για μια συνάντηση και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ώστε να δώσει και αυτός την ευχή του.
Έτσι, εάν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία, θα λυθεί υπέρ της Μεσσηνίας η διαμάχη με την Αρκαδία σχετικά με το πού θα φτιαχτεί το σωφρονιστικό κατάστημα, μια και σε καιρούς κρίσης, αντιμετωπίζεται φιλικά από τις τοπικές κοινωνίες ως πνεύμονας για την οικονομική ζωή. Το επιχείρημα των Μεσσήνιων είναι ότι στην Καλαμάτα λειτουργεί Εφετείο και πρέπει φυλακές και εφετείο να βρίσκονται μαζί, ενώ η Αρκαδία υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου όπου υπάρχουν φυλακές.
Και στρατόπεδο βέβαια!
Ήταν μια μεγάλη στιγμή για την Καλαμάτα η τελετή επανασύστασης του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας. Τη λαμπρότητα της εκδήλωσης ενίσχυσε η παρουσία των στρατιωτικών, θρησκευτικών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, μαζί με απόστρατους, συγγενείς και φίλους των νεοσυλλέκτων οπλιτών.
Έτσι, ικανοποιήθηκε το πιεστικό αίτημα των τοπικών αρχών που πολύ δυσαρεστήθηκαν όταν έκλεισε το στρατόπεδο με απόφαση του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη. Απαντώντας τότε σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλου ο κ. Μπεγλίτης είχε επιχειρηματολογήσει ως εξής: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι εκεί που το πραγματικό συμφέρον της χώρας το επιβάλλει και όχι όπου το επιβάλλουν οι τοπικές ανάγκες και συμφέροντα». Μάλιστα είχε αναφέρει ως παράδειγμα την προσωπική του απόφαση να κλείσει το 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο, όπου πολιτεύεται ο ίδιος, και να παραχωρηθεί στους αυτοδιοικητικού φορείς για τις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Όμως, τα πράγματα άλλαξαν και η απόφαση Μπεγλίτη πετάχτηκε στα σκουπίδια, μαζί με το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε.
Παπούτσι από τον τόπο σου…
Ανάλογη ευαισθησία με αυτή που φαίνεται να δείχνει ο Αντ. Ρουπακιώτης στις ευαισθησίες του πρωθυπουργού, είχε δείξει νωρίτερα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εξαιρώντας από το μέτρο της διαθεσιμότητας τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, ειδικά όσους εργάζονται σε μουσεία και σε εφορίες αρχαιοτήτων. Το μυαλό των καχύποπτων είχε πάει στους υπαλλήλους του μουσείου της Ακρόπολης που προσελήφθησαν κυρίως επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά με κριτήριο και την κοινή καταγωγή.
Η σχετική φασαρία είχε ξεκινήσει από ένα ρεπορτάζ της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος» στο Alter που έδειχνε υπαλλήλους του μουσείου να λένε ο ένας μετά τον άλλο: «εδώ όλοι από την Καλαμάτα είναι». Η απάντηση του διευθυντή του Μουσείου, Δημήτρη Παντερμαλή, ήταν πως από τους 126 υπαλλήλους, μόλις (!) 27 ήταν κάτοικοι Μεσσηνίας. Άλλοι 27 προέρχονταν από άλλες περιοχές της Ελλάδας και οι υπόλοιποι ήταν από την Αθήνα. Μεταξύ των Αθηναίων, βέβαια, προφανώς αρκετοί είναι αυτοί που η σκούφια τους κρατάει από τα μέρη του πρωθυπουργού, αφού άλλο ο τόπος κατοικίας, άλλο ο τόπος καταγωγής.
Οι έμπιστοι Μεσσήνιοι
Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει σε κάθε ευκαιρία ότι εμπιστεύεται τους συντοπίτες του. Επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού ανέλαβε ο Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος έχει ένα εξαιρετικό βιογραφικό αλλά, παρεμπιπτόντως, είναι και γιος του αείμνηστου δημάρχου Μεσσήνης Παύλου Πτωχού. Μεσσήνιος είναι επίσης ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, ο διοικητής της Εθνικής Αλ. Τουρκολιάς,o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Κ. Λουρόπουλος καθώς και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τηλεόρασης Γκίκας Μάναλης.
Αξέχαστη έχει μείνει στον νομό Ηλείας η κίνηση του κ. Σαμαρά, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές 2009, όταν από την θέση του υπουργού Πολιτισμού, επεδίωξε να μεταφέρει τη διοικητική έδρα του αρχαίου Ναού του Επικούριου Απόλλωνα από την Ηλεία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας. Ο αγώνας που είχε δώσει η Μεσσηνία από το 2006 έμοιαζε να στέφεται με επιτυχία, αλλά η χαρά κράτησε λίγο. Ακολούθησε η αρνητική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η απόφαση ακυρώθηκε προς πίκρα των Μεσσηνίων που, ποιος ξέρει, μπορεί να ελπίζουν ακόμη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >