Κάτοικοι της Χαλκιδικής έχουν αποκλείσει από την Παρασκευή με τρία μπλόκα όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Άγιο Όρος, εν όψει του εορτασμού των Θεοφανείων με το παλαιό ημερολόγιο. Όπως αναφέρεται ο αποκλεισμός γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας των πληροφοριών που θέλουν την πώληση δάσους από την Ιερά Μονή Ιβήρων στην Ελληνική Χρυσής, αλλά και για τη γενικότερη σιωπή των μονών του Αγ. Όρους σχετικά την εγκατάσταση ανοιχτού μεταλλείου χρυσού-χαλκού στο όρος Κάκαβος.
 
Όπως αναφέρεται στο «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», οι κάτοικοι διαμηνύουν πως δεν θα αποχωρήσουν από τα μπλόκα αν δεν πάρουν διαβεβαιώσεις από τη Μονή Ιβήρων και την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους ότι δεν θα προχωρήσει η πώληση της έκτασης.
 
Την Παρασκευή είχε συμφωνηθεί αρχικά να μεταβεί το Σάββατο το πρωί αντιπροσωπεία κατοίκων στο Άγιο Όρος για να συναντηθεί και να συζητήσει με τον Άγιο Πρώτο και τους εκπροσώπους της Μονής. Ωστόσο σε νεότερη επικοινωνία, ο Άγιος Πρώτος έθεσε σαν όρο για τη συνάντηση να διαλυθούν τα μπλόκα. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν, η συνάντηση ματαιώθηκε και τα μπλόκα παραμένουν.
 
Το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» υπενθυμίζει πως με την απόφαση 7633/29.3.2012 του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έκταση δάσους 3.273 στρεμμάτων στο όρος Κάκκαβος, για την δημιουργία επιφανειακού (open-pit) μεταλλείου, εργοστασίου εμπλουτισμού και απόληψης χρυσού και δυο χώρων απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων στα ρέματα Καρατζάς και Λοτσάνικο. Τα ρέματα συνεχούς ροής “Λοτσάνικου” και “Καρατζάς” είναι παραπόταμοι του Ασπρόλακκα, από τον οποίο υδρεύεται όλη η προ του Άθω περιοχή.
 

Όπως σημειώνεται στην ίδια πηγή, η έκταση των 923 στρεμμάτων στο ρέμα Λοτσάνικο που χρειάζεται η εταιρεία για την κατασκευή του χώρου απόθεσης (τέλματος) αποβλήτων ανήκει στη Μονή Ιβήρων. Εκεί πρόκειται να κατασκευαστεί φράγμα από στείρα και απόβλητα εμπλουτισμού ύψους 159 μ. που θα «φιλοξενήσει» 23.500.000 τόννους βιομηχανικών αποβλήτων εμπλουτισμού.
 
Η Ελληνικός Χρυσός διαπραγματεύεται την αγορά αυτής της έκτασης από την Μονή Ιβήρων, με διαμεσολαβητή τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναλλαγή έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν πέσει υπογραφές ακόμα.
 
«Οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν έναν επικό αγώνα για να σώσουν τον τόπο τους, τις ζωές τους, τον τρόπο και τα μέσα της επιβίωσής τους από τη θηριώδη “επένδυση” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Αν η Μονή Ιβήρων πουλήσει την έκταση, το Άγιο Όρος θα είναι συνεργός  στο μεγαλύτερο έγκλημα που θα έχει διαπραχθεί μέχρι σήμερα εναντίον της Χαλκιδικής, του Πολιτισμού της και της Ιστορίας της – και εναντίον του Αγίου Όρους», τονίζεται στο «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων».

Ads