Κάθε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης ή πρόωρων εκλογών αποκλείει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. 

Ads

«Το έχω ξεκαθαρίσει και τις προηγούμενες ημέρες. Το επαναλαμβάνω και σήμερα. Ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη εντολή από το εκλογικό σώμα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας και παραμένει με επιτυχία εντός των στόχων» τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Επένδυση». 

«Παράλληλα, βρίσκεται συνεχώς σε ανοικτή επικοινωνία τόσο με την κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και με τους θεσμικούς φορείς της κοινωνίας. Δεν επιβάλλουμε, δεν διατάσσουμε, όπως οι προκάτοχοί μας. Ακούμε, συνδιαλεγόμαστε και συνδιαμορφώνουμε. Οι εταίροι μας από την άλλη, δεν καταλαβαίνω ποιο λόγο θα είχαν να αρνηθούν τη συνεννόηση. Κανένα απολύτως όφελος δεν υπάρχει για την Ευρώπη να συνεχίζει μία χώρα – μέλος του σκληρού πυρήνα της να βρίσκεται μονίμως σε αβεβαιότητα και αστάθεια. Αν κάποιοι στο εσωτερικό ευελπιστούν στην αποσταθεροποίηση και ονειρεύονται συγκυβερνήσεις, τους καλώ για μία ακόμη φορά να το ξεχάσουν» προσθέτει σχετικά. 

Για την αξιολόγηση

Ερωτηθείσα για το ζήτημα της αξιολόγησης η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «οι επαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Φεβρουάριο, ούτως ώστε τον επόμενο μήνα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ωστόσο, τα χρονικά πλαίσια εξαρτώνται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης τις επόμενες εβδομάδες». 

Ads

Για τις μειώσεις στις συντάξεις

Η Όλγα Γεροβασίλη τονίζει ότι η κυβέρνηση θα αγωνιστεί «για μια ακόμη φορά για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών» υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση για την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων δεν θα είναι περίπατος. «Πάμε στους θεσμούς με μία ολοκληρωμένη πρόταση και δεδομένη απόφαση να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Σε κάθε διαπραγμάτευση προφανώς προτείνονται εναλλακτικές λύσεις προκειμένου κάθε πλευρά να αποσπάσει το μέγιστο όφελος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανοίγει τα χαρτιά της εκ των προτέρων».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει πάντως ότι «βρισκόμαστε όμως από πολύ ισχυρότερη θέση πλέον, καθώς και τους στόχους που θέσαμε έχουμε πετύχει και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημαντικά καλύτερη θέση από τις προβλέψεις, τις οποίες είχαμε λάβει ως δεδομένες κλείνοντας τη συμφωνία του καλοκαιριού. Η χρονιά έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση, ενώ είναι βάσιμες οι αναπτυξιακές προσδοκίες για το 2016. Και ταμειακά βρισκόμαστε πάνω από τους στόχους, ενώ καταφέραμε να φτάσουμε στην κορυφή απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από όλες τις χώρες της ΕΕ. Με λίγα λόγια η λειτουργία της οικονομίας σταθεροποιείται ταχύτερα από τα προβλεπόμενα. Αν επιπροσθέτως μπορέσει να επιτευχθεί κοινοβουλευτική και κοινωνική συναίνεση σε βασικές έστω παραμέτρους, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει πολλαπλασιαστικά τη διαπραγματευτική μας θέσης».