Κατηγορηματικά αποκλείει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο εκλογών, θέση που επιβεβαίωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναχωρήσει για Αθήνα. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ για συναντήσεις με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη σύνοδο του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται πως το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ήταν “Δικαιοσύνη, σταθερότητα και όχι εκλογές”.

Ads

 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, ενώ σημείωσε πως διερευνώνται οι συνταγματικές δυνατότητες για να αποφευχθούν ακόμη και οι περιφερειακές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής λόγω της καταχρηστικής άσκησης της δυνατότητας.
 
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως μάλλον δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε ομαδική παραίτηση. “Οι δημοκρατίες έχουν μηχανισμούς αυτοπροστασίας”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “η κυβέρνηση στηρίζει τη Δικαιοσύνη που είναι επίσης θεσμός προστασίας της δημοκρατίας”.
 
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς όπως είπε εδώ και πολύ καιρό “επέμενε στην δραστική αντιμετώπισή της”. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως παρατηρεί αμηχανία από την πλευρά της Κουμουνδούρου και το συνέδεσε με το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ήταν από τα κόμματα που αποδοκίμαζαν το μνημόνιο.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα κατατεθεί στη το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που όμως θα περιλαμβάνει και διατάξεις ευρύτερα για την προστασία της δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε πως προχωρά και η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης που θα δοθεί στην δημοσιότητα με την νέα σύνοδο της Βουλής.
 
Εν τω μεταξύ πηγές από το ΠΑΣΟΞ ανέφεραν την Κυριακή το πρωί πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
 
«Αυτές περιλαμβάνουν όχι μόνο την κατάθεση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, ο οποίος θα είναι ένας ολοκληρωμένος νόμος για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια  θεσμικού ευτελισμού ή καταστρατήγησης, εκ μέρους των βουλευτών της Χ.Α., των κοινοβουλευτικών διαδικασιών (παραιτήσεις για να προκληθούν αναπληρωματικές  εκλογές κλπ.)», τονίζουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι «άξονας της συμφωνίας Σαμαρά – Βενιζέλου είναι η διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και η απόλυτη απόρριψη κάθε ιδέας περί εκλογών».
 
Εκτός απο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνσηςη συζήτησαν επίσης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η στάση της κυβέρνησης είναι απολύτως σταθερή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο ανάπτυξη και απασχόληση».