Άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία περιέχει  η πρόταση της αντεισαγγελέα πρωτοδικών Κατερίνας Κοπαλάκη προς το δικαστικό συμβούλιο σχετικά με τη δράση του κυκλώματος των παράνομων αποφυλακίσεων. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω έρευνα είχε ξεκινήσει από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μετά τη σκανδαλώδη αποφυλάκιση Φλώρου τον Αύγουστο του 2018, που είχε αποτέλεσμα να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε 17 πρόσωπα σε βαθμό κακουργήματος.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, στην πρότασή της η εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 16 άτομα. Μεταξύ αυτών είναι ο επιχειρηματίας Αρ. Φλώρος, η μητέρα του Αλίκη, ο βαρυποινίτης Δημήτρης Ναστούλης, γιατροί, καθώς επίσης υπάλληλοι και μέλη των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ αλλά και ιδιώτες, με κατηγορίες κατά περίπτωση και σε βαθμό κακουργήματος.

Στις 55 σελίδες εισαγγελικής εισήγησης επισημαίνεται πως υπήρχαν γιατροί αλλά και υπάλληλοι ΚΕΠΑ πρόθυμοι να χορηγήσουν πλαστά πιστοποιητικά και ψευδείς βεβαιώσεις με το κατάλληλο αντίτιμο. Εν προκειμένω ξεκινούσε από 3.500 και έφτανε μέχρι και τις 120.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

Το κύκλωμα, τα μέλη και η δράση τους

Σύμφωνα με το Documento, στην εισαγγελική εισήγηση περιγράφονται αναλυτικά η δομή, η οργάνωση και ο τρόπος δράσης του κυκλώματος των παράνομων αποφυλακίσεων. Κατά την αντεισαγγελέα πρωτοδικών κ. Κοπαλάκη η «εγκληματική οργάνωση» συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και έδρασε μέχρι τα τέλη του 2018. Ως μέλη της εμφανίζονται εννιά από τους συνολικά 16 κατηγορούμενους, για τους οποίους η εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Μεταξύ αυτών είναι υπάλληλοι διάφορων ειδικοτήτων και γιατροί που υπηρετούν σε ΚΕΠΑ, μια λογίστρια από την Ελευσίνα, μια υπάλληλος ιδιωτικής κλινικής, αλλά και ο βαρυποινίτης Δ. Ναστούλης. Κατά την εισαγγελέα, όλοι τους είχαν διακριτούς ρόλους καθώς υπήρχε ιεραρχική διάρθρωση, ενώ στο κύκλωμα εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα τα οποία δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπιστούν.

Ads

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση οι 16 συνολικά κατηγορούμενοι αφορούν τις συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία από κοινού σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση, χρήση πλαστών εγγράφων και συνέργεια από κοινού, έκδοση ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης, χρήση ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης και ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης.

Η δράση του κυκλώματος περιλάμβανε δύο σκέλη. Από τη μια χορηγούσαν πλαστά πιστοποιητικά, ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις και γνωματεύσεις από τα ΚΕΠΑ σχετικά με υποτιθέμενα υψηλά ποσοστά αναπηρίας σε πρόσωπα που βρίσκονταν στη φυλακή ώστε να καταφέρουν να αποφυλακιστούν. Με βάση τη σχετική νομοθεσία, κάποιος κρατούμενος μπορεί να αποφυλακιστεί εφόσον έχει βεβαιωμένο ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Εκτός από όσους ήθελαν να σπάσουν παρανόμως τα δεσμά του εγκλεισμού τους, πλαστά ή ψευδή πιστοποιητικά χορηγούσαν και σε πρόσωπα εκτός φυλακής που ήθελαν να λάβουν παρανόμως επιδόματα αναπηρίας, συντάξεις αναπηρίας ή να έχουν άλλα ωφελήματα.

Κεντρικό ρόλο στην οργάνωση φέρεται να είχε υπάλληλος γραμματειακής υποστήριξης και παράλληλα γραμματέας υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ. Το πρόσωπο αυτό «κατηύθυνε με εντολές και οδηγίες και καθόριζε τις ειδικότερες ενέργειες και τους στόχους, τις κινήσεις και τις εργασίες των μελών της οργάνωσης». Μεταξύ αυτών με τους οποίους ερχόταν τακτικά σε επικοινωνία ήταν δύο πρόσωπα: ο βαρυποινίτης Δ. Ναστούλης, έγκλειστος τότε στις φυλακές Μαλανδρίνου, και μια λογίστρια από την Ελευσίνα που ήταν η «άμεση συνεργάτρια» του υπαλλήλου των ΚΕΠΑ. Ο Ναστούλης φέρεται κατά την εισαγγελέα να αποτελούσε τον «ενδιάμεσο σύνδεσμο επαφής» μεταξύ εγκλείστων στις φυλακές και του υπαλλήλου των ΚΕΠΑ. Τον ενημέρωνε δηλαδή για πρόσωπα τα οποία ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν προκειμένου να λάβουν πλαστές βεβαιώσεις και ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά ώστε να αποφυλακιστούν. Το κόστος για την απόκτηση των πιστοποιητικών ξεκινούσε από 3.500 και έφτανε τις 120.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα κάθε υπόθεσης.

Στη συνέχεια ο φερόμενος ως «διευθυντής» της οργάνωσης φρόντιζε να εκδοθούν τα πλαστά πιστοποιητικά, εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες που είχε είτε σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ είτε στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ. Πλησίαζε δηλαδή γιατρούς-μέλη υγειονομικών επιτροπών και τους ζητούσε να εκδώσουν τα πλαστά πιστοποιητικά αντί αμοιβής. Κάποιες φορές ως μέλος των επιτροπών των ΚΕΠΑ εξέδιδε και ο ίδιος πλαστά έγγραφα.
Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που είχαν να κάνουν με πρόσωπα εκτός φυλακής, κεντρικό ρόλο είχαν τρία πρόσωπα τα οποία είναι κατηγορούμενα. Ανάμεσά τους μια υπάλληλος γραφείου σε κλινική με αντικείμενο την αποθεραπεία και αποκατάσταση νευρομυϊκών και ψυχοσωματικών παθήσεων και χρόνιου πόνου. Η γυναίκα ενημέρωνε τον υπάλληλο των ΚΕΠΑ και φερόμενο ως «διευθυντή της οργάνωσης» σχετικά με πρόσωπα τα οποία ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν για να λάβουν τα ψεύτικα πιστοποιητικά. Σε κάποιες περιπτώσεις φρόντιζε και η ίδια μέσω δικών της γνωριμιών να χορηγεί ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις και πιστοποιήσεις ή πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις. Παρόμοιο ρόλο είχε ακόμη μια γυναίκα που εργαζόταν ως ασφαλιστική σύμβουλος, καθώς και ένας δικηγόρος. Ο τελευταίος αναλάμβανε να προετοιμάσει τους σχετικούς φακέλους με τα παράνομα έγγραφα για τις επιτροπές των ΚΕΠΑ ώστε να καταφέρουν οι ενδιαφερόμενοι να βγάλουν παράνομα αναπηρική σύνταξη ή να λάβουν επίδομα αναπηρίας.

Οι αποκαλυπτικές συνομιλίες

Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνεται μια σειρά από συνομιλίες μεταξύ μελών του κυκλώματος που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ. Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμφανίζεται να μιλά ο υπάλληλος των ΚΕΠΑ που είχε τον κεντρικό ρόλο με τη λογίστρια από την Ελευσίνα. Οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από τη χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών σε κρατούμενους.

Ειδικότερα, στις 7 Ιουνίου 2017 εκτυλίσσεται η παρακάτω συνομιλία:

  • Λογίστρια: Ωραία, με 67% εφ’ όρου έχω έναν πελάτη. Τι μας κοστίζει για να… μόνο. Δηλαδή τι δίνουμε εμείς και τι παραπάνω πρέπει να φέρει εμάς.
  • Υπάλληλος ΚΕΠΑ: Ναι, πρέπει να σου πω από κοντά όμως, έτσι δεν μπορώ από εδώ και το ξέρεις.
  • Λογίστρια: Ε, πάνω από τριάμισι.
  • Υπάλληλος ΚΕΠΑ: Ε, εκεί περίπου και κάτι παραπάνω, λίγο παραπάνω, πολύ λίγο.
  • Λογίστρια: Ωραία, οπότε τριάμισι τους λέμε ότι είναι μόνο η αγορά για μας από ένα χιλιάρικο είναι καλά.

Το «δυνατό όνομα από την Energa»

Στις 12 Ιουνίου 2017 καταγράφεται ακόμη μία συνομιλία μεταξύ της λογίστριας και του υπαλλήλου των ΚΕΠΑ με τον διευθυντικό ρόλο. Η συνομιλία αφορά την περίπτωση Φλώρου. Η λογίστρια ακούγεται να λέει για «δυνατό όνομα από την Energa» από το οποίο θα ζητήσουν «αρκετά λεφτά». Στην ίδια συνομιλία γίνεται επίσης αναφορά σε «στήσιμο επιτροπής» στον Κορυδαλλό.

  • Λογίστρια: Και θέλω να κάνεις και μία ακόμη ερώτηση που εκεί πρέπει να ζητήσουμε αρκετά λεφτά γιατί εκεί είναι δυνατό το όνομα, το οποίο είναι θυμάσαι την Energa.
  • Υπάλληλος ΚΕΠΑ: Ναι, ναι, πώς δεν τη θυμάμαι.
  • Λογίστρια: Α μπράβο, αυτός είναι στον Κορυδαλλό και θέλει να κάνει αυτό, πρέπει όμως αυτός δεν παίρνει άδειες. Εμείς αναλαμβάνουμε να στήσουμε επιτροπή μέσα στον Κορυδαλλό;
  • Υπάλληλος ΚΕΠΑ: Ναι, αλλά πολύ ψηλά.
  • Λογίστρια: Μπράβο, θέλω να ρωτήσω.
  • Υπάλληλος ΚΕΠΑ: Θα γίνει με τους άλλους, όχι με εμάς.
  • Λογίστρια: Με τους άλλους δεν με ενδιαφέρει, απλά να μας πουν τι λεφτά είναι πάνω κάτω γιατί εγώ αυτόν την Παρασκευή πρωί θα τον δω. Να του πω μια εικόνα ότι παίζω από εβδομήντα μέχρι ενενήντα

Η αποφυλάκιση Φλώρου και οι κατηγορούμενοι γιατροί

Εκτός από τα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης η εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη και όσοι ενεπλάκησαν στη σκανδαλώδη αποφυλάκιση Φλώρου τον Αύγουστο του 2018. Συγκεκριμένα, η κ. Κοπαλάκη προτείνει παραπομπή σε δίκη για τον Αρ. Φλώρο και τη μητέρα του Αλίκη, καθώς και για πέντε γιατρούς.

Υπενθυμίζεται πως η αποφυλάκιση (ακυρώθηκε πάραυτα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές όταν αποκαλύφθηκε η απάτη) επιτεύχθηκε εξαιτίας της χρήσης πλαστών πιστοποιητικών. Αυτά χορηγήθηκαν προκειμένου ο Φλώρος να πιστοποιηθεί με ποσοστό αναπηρίας 70%, που θα του εξασφάλιζε, όπως κι έγινε για λίγο, την έξοδο από τη φυλακή, όπου εξέτιε τότε πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 21 ετών για την υπόθεση της Energa.
Ενας από τους κατηγορούμενους είναι ιατρός χειρουργός ΩΡΛ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση, ο τότε κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού Αρ. Φλώρος μετέβη στο Κέντρο Μελέτης Υπνου στην Κλινική Υπνου του Ευαγγελισμού προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση μελέτης ύπνου. Την ίδια μέρα μετέβη στην κλινική ακόμη ένας ασθενής, ο οποίος βρισκόταν στο διπλανό από τον Φλώρο δωμάτιο. Ο ασθενής αυτός είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, συγκεκριμένα έπασχε από πνευμονολογική πάθηση. Ο χειρουργός βρισκόταν στο νοσοκομείο. Προκειμένου να ευνοήσει τον Φλώρο, πήρε τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ασθενή από το διπλανό δωμάτιο που ήταν επιβαρυμένα λόγω πνευμονολογικής πάθησης και τα παρουσίασε ως αποτελέσματα δήθεν εξέτασης του Φλώρου. Τα πλαστά έγγραφα τα χρησιμοποίησε στη συνέχεια ο Φλώρος στην αίτησή του τον Απρίλιο του 2018 προς την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ Νίκαιας.

Ψευδή πιστοποιητικά με το αζημίωτο

Εκτός από τον γιατρό του Ευαγγελισμού, η εισαγγελέας προτείνει παραπομπή σε δίκη για ακόμη δύο γιατρούς. Πρόκειται για έναν πνευμονολόγο και έναν ψυχίατρο που ήταν μέλη της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής του ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ Νίκαιας. Οι δύο γιατροί βεβαίωσαν τον Ιούνιο του 2018 στη γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας της Διευθύνσεως Ιατρικής Αξιολόγησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι το ποσοστό αναπηρίας του ανερχόταν σε 70%. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση, «στην πράξη τους αυτή προέβησαν κατά παράβαση των καθηκόντων τους… ζητώντας και λαμβάνοντας από τον Αριστείδη Φλώρο άγνωστο χρηματικό ποσό».
Για την αποφυλάκιση Φλώρου η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή ακόμη δύο γιατρών σε δίκη. Πρόκειται για τον τότε προσωρινό προϊστάμενο της Νευρολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού καθώς και μια ιατρό με ειδικότητα πνευμονολόγου-φυματιολόγου με ιατρείο στον Πειραιά.

O διευθυντής του ΕΣΥ βεβαίωσε τον Μάρτιο του 2018 ότι ο Φλώρος έπασχε από επιληπτικές κρίσεις από το 2002, βασιζόμενος σε έγγραφο ιδιώτη γιατρού. Εντούτοις, όπως επισημαίνει η εισαγγελέας, «στην πραγματικότητα δεν ήταν δυνατόν να διαγνωσθεί ότι ο εν λόγω ασθενής πάσχει από τέτοιου είδους ασθένεια καθώς τα συμπτώματά της δεν είναι τόσο σαφή και πρέπει να συνοδεύονται από ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις». Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από την εισαγγελική έρευνα, από το 2011 μέχρι και το 2018 ουδέποτε συνταγογραφήθηκε στον Φλώρο φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας. Σε ό,τι αφορά την πνευμονολόγο, φέρεται να είχε χορηγήσει ιατρική γνωμάτευση στον Φλώρο πως δήθεν πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η αποφυλάκιση Ναστούλη

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Documento, σε ό,τι αφορά τον βαρυποινίτη Ναστούλη, η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του σε δίκη και για την υπόθεση της παράνομης αποφυλάκισής του με πλαστά πιστοποιητικά. Οπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, στις 7 Νοεμβρίου 2017 ο Ναστούλης κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας. Ο βαρυποινίτης κρατείτο την περίοδο εκείνη στις φυλακές Μαλανδρίνου. Η αίτηση συνοδευόταν από ιατρικά έγγραφα και γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης των ΚΕΠΑ, τα οποία βεβαίωναν ότι το ποσοστό αναπηρίας του ανερχόταν σε 80%. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, το έγγραφο ήταν πλαστό, καθώς ο βαρυποινίτης «ουδέποτε εξετάστηκε από Υγειονομική Επιτροπή Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τόσο από Πρωτοβάθμια όσο και Δευτεροβάθμια». Αντίθετα, στη θέση του είχε εξεταστεί γυναίκα ασθενής. Μάλιστα για τα επίμαχα έγγραφα είχαν φροντίσει τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος των παράνομων αποφυλακίσεων.

Η περίπτωση Δουζένη

Σύμφωνα με το Documento, σττην εισαγγελική πρόταση γίνεται επίσης σαφής αναφορά και στον καθηγητή Ψυχιατρικής Θανάση Δουζένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των εγγράφων που έλαβε υπόψη η επιτροπή των ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας Φλώρου σε ποσοστό 70% ήταν και εισηγητικός φάκελος του Δουζένη. Είχε ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018 και με αυτόν ο Φλώρος χαρακτηρίζεται ασθενής με «διπολική διαταραχή με κυριάρχοντα τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια, ιδέες δηλητηρίασης και αυτοκτονικότητα». Ο Δουζένης επισήμανε επίσης ότι ο Φλώρος έχρηζε «συνεχούς φαρμακοθεραπείας και ψυχιατρικής παρακολούθησης».

Εκτός από αυτό τον φάκελο, στα ΚΕΠΑ υποβλήθηκε ακόμη ένας φάκελος που έφερε την υπογραφή του Δουζένη. Σε αυτόν ο καθηγητής Ψυχιατρικής γνωμάτευε πάλι για τον Αρ. Φλώρο και την ψυχική του κατάσταση. Οτι δηλαδή ο κρατούμενος «είχε διαταραχή πανικού και μείζονα κατάθλιψη με σοβαρή αυτοκτονικότητα». Για την ψυχιατρική του πάθηση ο Φλώρος έλαβε από την αρμόδια επιτροπή των ΚΕΠΑ ποσοστό αναπηρίας 35%. Για να ξεπεράσει το ποσοστό αναπηρίας του 67%, απαραίτητο προκειμένου να αποφυλακιστεί, προσκομίστηκαν και άλλες δύο γνωματεύσεις γιατρών.

Ο ψυχίατρος Δουζένης δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των κατηγορούμενων γιατρών, παρά το γεγονός ότι οι γνωματεύσεις του χάρισαν στον Φλώρο το 50% της αναπηρίας που χρειαζόταν να αποφυλακιστεί.

 

  • Update: Ο κ. Φλώρος αθωώθηκε για τις προαναφερόμενες κατηγορίες