Σε αποκαλύψεις εγγράφων που δείχνουν ότι ήδη από την έναρξη της τουριστικής περιόδου είχε σχεδιαστεί σε κεντρικό επίπεδο η αποσιώπηση των κρουσμάτων του κοροναϊού προχωρά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Σύμφωνα με το έγγραφο που φτάνει σε όλες τις μονάδες υγείας όλων των νησιών στις 16 Ιουλίου, τους επιβάλλεται η παύση κάθε ενημέρωσης  για τα κρούσματα του κοροναϊού, ώστε αυτή να γίνεται απο τον ΕΟΔΥ. 

Ads

Εκ των υστέρων όμως αποδείχτηκε ότι τα κρούσματα είχαν αποσιωπηθεί συστηματικά με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας δεν ενημέρωσε ποτέ τους κατοίκους και τους επισκέπτες για την έξαρση της πανδημίας σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς ώστε να λάβει τα μέτρα του. Σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση, χιλιάδες συνέχισαν αμέριμνοι τις διακοπές τους χωρίς να γνωρίζουν τη διασπορά του ιού, κάτι που όμως γνώριζε και απέκρυπτε η κυβέρνηση. 

Tα e-mail που έφτασαν σε όλες τις μονάδες υγείας:

image

Ads

image

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιάννη Ραγκούση:

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσής μας για τον κορονοϊό στην Πάρο και την Αντίπαρο, καθώς και μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ένα άκρως αποκαλυπτικό έγγραφο που αποδεικνύει ότι τελικά η απόκρυψη των στοιχείων για τα κρούσματα του ιού στα νησιά ήταν κεντρικά σχεδιασμένη από τα μέσα Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, με το έγγραφο που επισυνάπτεται, από τις 16 Ιουλίου, επιβλήθηκε στις μονάδες υγείας των νησιών να σταματήσουν να ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες για τα κρούσματα κορονοιού, αναφέροντας πως η αρμοδιότητα για την ενημέρωση για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID 19 ανήκει αποκλειστικά στον ΕΟΔΥ. 

Δηλαδή, η ενημέρωση για το τι θα εξελισσόταν σε κάθε νησί, θα συνεχιζόταν αποκλειστικά από τον ΕΟΔΥ. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. 

Στην πράξη, από εκείνη την ημέρα και μετά, σταμάτησε κάθε ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών για τα κρούσματα που μόνον εκ των υστέρων μάθαμε ότι αυξάνονταν υπέρμετρα. Ποτέ και κανείς δεν προειδοποίησε, είτε με το 112, είτε με επίσημες ανακοινώσεις. 

Ποτέ και κανείς επίσημα δεν πληροφόρησε τους τοπικούς πληθυσμούς για την έξαρση της νόσου, παρά μόνο όταν ήρθε η ώρα να επιβληθούν τα έκτακτα μέτρα -εκ των υστέρων-κι αφού η μόλυνση ανθρώπων είχε πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις.

Ποτέ και κανείς δεν έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να λάβουν κι αυτοί από πλευράς τους, αυξημένα μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας αφέθηκαν από την Κυβέρνηση-συνειδητά και σχεδιασμένα-να συνεχίζουν ανυποψίαστοι κι αμέριμνοι τις διακοπές και τις δουλειές τους, μη γνωρίζοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η υγεία τους καθώς και η υγεία των οικείων τους με τους οποίους έρχονταν σε επαφή.

Πλέον, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει τεράστιο ζήτημα ευθύνης».