Η Εφημερίδα των Συντακτών που κυκλοφορεί σήμερα, Παρασκευή, στα περίπτερα με τίτλο: «Απαγωγή θρίλερ από κύκλωμα αστυνομικών», φέρνει στο φως μία «σκοτεινή» υπόθεση που βρίσκεται για περισσότερο από ένα χρόνο στην υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Βόρειας Ελλάδας και αποδεικνύει με επίσημα έγγραφα ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη χώρα μας προς την Τουρκία.

Ads

Στη δικογραφία εμπλέκονται τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί που υπηρετούν στη Θράκη και δύο άτομα, πακιστανικής καταγωγής, οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την περίπτωση του 30χρονου Εζράτ από το Αφγανιστάν, που ζει στην Ελλάδα από το 2004 και έχει στα χέρια του ντοκουμέντα από τη φρικτή μεταχείριση που είχε από πέντε αστυνομικούς και δύο Πακιστανούς συνεργάτες τους, οι οποίοι τον μετέφεραν βίαια από την Ξάνθη στην Τουρκία. Μάλιστα, έχει καταθέσει μήνυση εναντίον των επτά, ενώ έκτοτε δέχεται απειλές από τα όργανα της Τάξης.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.» η αδιαμφισβήτητη παρουσία του Αφγανού πρόσφυγα στην Ελλάδα αποδεικνύεται για πρώτη φορά και με επίσημα έγγραφα: το διαβατήριο με το οποίο επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη μέσω του ελληνικού προξενείου έχει σφραγίδα εισόδου, αλλά όχι σφραγίδα εξόδου, αφού επαναπροωθήθηκε μυστικά.

Ads

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, ο μηχανισμός αυτός, στον οποίο συμμετέχουν αστυνομικοί και «συνεργαζόμενοι» μετανάστες-διακινητές, έχει επεκτείνει σταδιακά τη δράση του σε ολόκληρη τη χώρα. Προχωρεί σε απαγωγές και επαναπροωθήσεις προσφύγων ακόμη και μέσα από κρατικές δομές υποδοχής, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα – κάθε άλλο.