Για παραβίαση των capital controls σε μια σειρά συναλλαγών με τον Όμιλο Libra κατηγορείται η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times».

Ads

Ο Όμιλος Libra αποτελεί αμερικανική εταιρεία, η οποία ανήκει στην οικογένεια Λογοθέτη και σύμφωνα με το δημοσίευμα βοήθησε τα μέγιστα στη διάσωση της ελληνικής τράπεζας κατά τη διάρκεια της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, έχει θέσει στο στόχαστρο την Τράπεζα Πειραιώς, τον πρώην επικεφαλής της, Μιχάλη Σάλλα, και μία σειρά συναλλαγών που σχετίζονται με τον Όμιλο Libra.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από αναφορές της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και των εποπτικών αρχών για ύποπτες μεταφορές κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς σε offshore εταιρείες στην Κύπρο, οι οποίες – μεταξύ άλλων – ανήκουν στον ιδρυτή του Libra, Μιχάλη Λογοθέτη, και άλλων υπαλλήλων του ομίλου. Πρόκειται για μεταφορές, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 2016. Έναν χρόνο, δηλαδή, μετά την επιβολή των capital controls.

Ads

Τον Οκτώβριο του 2017, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, η Τράπεζα της Ελλάδας πραγματοποίησε ειδικό λογιστικό έλεγχο στις συμφωνίες του Libra με την Τράπεζα Πειραιώς, κατά τον οποίο διαπίστωσε «μια σειρά εξωχώριων μεταφορών κεφαλαίων, σε παραβίαση των κεφαλαιακών περιορισμών». Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι ο Libra έχει «ευρεία συνεργασία με την τράπεζα και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της».

Τόσο ο Όμιλος Libra, όσο και ο Μιχάλης Σάλλας αρνούνται κάθε εμπλοκή, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης δηλώνουν ότι η εισαγγελική έρευνα είναι εσφαλμένη και θα ζητήσουν τη ακύρωσή της. Σύμφωνα, ωστόσο, με δικαστική πηγή, η οποία μίλησε στους Financial Times, η μέχρι στιγμής έρευνα των εισαγγελικών αρχών παρείχε «επαρκείς ενδείξεις», ώστε να δικαιολογήσει τη συνέχιση της.

Πάντως, ο Όμιλος Libra, υποστηρίζει ότι «ούτε ο Όμιλος Libra, ούτε ο κ. Λογοθέτης ενεπλάκησαν σε παραβιάσεις των capital controls». Υποστήριξε δε, ότι «την περίοδο των παραβιάσεων, ο Όμιλος Libra κατείχε κεφαλαιακές πιστώσεις 100 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο θα της επέτρεπε να μεταφέρει νόμιμα τα χρήματα εκτός της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, οι σχέσεις της Τράπεζας Πειραιώς με τον Όμιλο Libra χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2014, όταν η τράπεζα πώλησε ένα πακέτο δανείων, ύψους 1,05 δισ. ευρώ, σε επενδυτικό όχημα, το οποίο βρισκόταν στην ιδιοκτησία του Γιώργου Λογοθέτη και του πατέρα του, Μιχάλη.