H Ευρώπη υποκύπτει στον φοβικό λαϊκισμό και στον πειρασμό των κλειστών συνόρων, μια Ενωση 500 εκατομμυρίων ανθρώπων προτιμά το ρίσκο της αυτοδιάλυσης από εκείνο της συμβίωσης με 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες και η Ελλάδα αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο την – υπόγεια, αλλά υπαρκτή – απειλή ενός Grexit.

Ads

Ως ο – συνήθης και εύκολος πια – «αποδιοπομπαίος τράγος», η Ελλάδα καλείται από σήμερα και μέσα στο επόμενο 20ήμερο να κάψει ξανά τα σενάρια της «ευρω- έξωσης» – μιας έξωσης που, σε πρώτο χρόνο, μπορεί να αφορά την συνθήκη Σένγκεν, αλλά εμπεριέχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που στη συνέχεια θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν και πάλι το σχέδιο Σόιμπλε περί Grexit.

Η παγίδα της έξωσης από τη Σένγκεν

Όλα θα κριθούν έως τη σύνοδο κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου, όπου και θα τεθεί σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ η πρόταση της Κομισιόν για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν. Πρόκειται για την πρόταση που, ουσιαστικά, θέτει την Ελλάδα εκτός Σένγκεν και απειλεί – κατά τους Financial Times –  να τη μετατρέψει σε «μαντρί για μετανάστες».

Ads

Είναι το ίδιο σχέδιο που, επίσης κατά τους μη… στρατευμένους στην αριστερά Financial Times, «θα υπονόμευε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά επιτεύγματα του μπλοκ, χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να αναχαιτίσει το κύμα των μεταναστών που έρχονται από την ανατολική Μεσόγειο».

«Η προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της», γράφει ακόμη η εφημερίδα τονίζοντας: «Η πρόκληση έχει επιδεινωθεί από την ανικανότητα της Ευρώπης να δράσει συλλογικά και αποφασιστικά. Το να διώξουν την Ελλάδα από τη Σένγκεν θα κάνει μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες να αισθανθούν καλά.
Αλλά δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο στο να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η Ευρώπη».

Ο στρατός αναλαμβάνει τα hot spots

Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να επιστρατεύσει τον… στρατό, προκειμένου να προλάβει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες να ολοκληρώσει τη δημιουργία των hot spots και να ακυρώσει τα επιχειρήματα περί αδυναμίας – ή και απροθυμίας – της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Στη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου αποφασίστηκε να ανατεθεί στο υπουργείο Αμυνας και στον στρατό η δημιουργία των 5 hot spots στα νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και να παραχωρηθούν τα στρατόπεδα της Σίνδου και του Σχιστού για να φιλοξενήσουν τα κέντρα μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Παραμένει όμως αμφίβολο εάν οι αποφάσεις και οι κινήσεις αυτές αρκούν για να ανασχέσουν το νέο ρεύμα κόντρα στην Ελλάδα που αναδύεται ξανά από, ουκ ολίγες, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Ενα υπόγειο ρεύμα τιμωρητικό για τη χώρα μας, βγήκε στην επιφάνεια» προειδοποίησε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δείχνοντας και το μέγεθος των προκλήσεων για το επόμενο διάστημα.

H επιστροφή του Grexit

Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, δε, επισημαίνουν ότι η επόμενη φάση αυτού του «ρεύματος» μπορεί να συναντάται με το, γνωστό και δεδομένο πια, σχέδιο του Grexit. Μια εμπλοκή στην, ακόμη μετέωρη, διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό ή ένα βάλτωμα της αξιολόγησης – όπως εμφανώς επιδιώκουν οι σκληροί κύκλοι των πιστωτών – μπορεί εύκολα να επαναφέρει την… ευγενή προσφορά Σόιμπλε για «επιχορηγούμενο Grexit» έχοντας πια ως προηγούμενο την έξωση από τη Σένγκεν.

«Η έξοδος από τη Σένγκεν μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει σε κάποιους ως το σκαλοπάτι για την έξωση από το ευρώ», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή με γνώση των υπόγειων διεργασιών και του παρασκηνίου στην Ευρώπη.

Είναι η παγίδα την οποία επιχειρεί, με κάθε τρόπο, να αποφύγει η κυβέρνηση. Και σ’ αυτή την προσπάθεια καταλυτικό ρόλο θα παίξει η έκβαση της παράλληλης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Μιας διαπραγμάτευσης που, παρά τις επίσημες ευρωπαϊκές διαψεύσεις, είναι πια άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις και τις «αντιπαροχές» στο προσφυγικό. Και η οποία βρίσκει ξανά την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο πιο κυνικό ευρωπαϊκό δίλημμα – το δίλημμα της μετατροπής της από αποικία χρέους σε «νεκροταφείο προσφύγων»…