Καταψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση για το άρθρο 24Α, για την αυτοτελή αναφορά στα ζώα και στην προστασία τους, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ads

Το υποβληθέν στην Επιτροπή αίτημα πρότεινε την προσθήκη διάταξης στο άρθρο 24Α με ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα προστασίας και ευζωίας των υπολοίπων εμβίων όντων.

Στο ισχύον Σύνταγμα τα ζώα συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 24 περί προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο αφορά γενικά την προστασία του. Τελικά σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, δε θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης καθώς 92 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 130 είπαν «όχι» και 40 δήλωσαν «παρών», γεγονός που προκάλεσε απογοήτευση στη φιλοζωική κοινότητα και τους φορείς της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατάθεση της πρότασης ήταν μια πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση, που συνυπέγραψαν συνολικά 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας από την Ενωση Κεντρώων, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Ads

Τελικά ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ και από περίπου 75 βουλευτές (τους μισούς δηλαδή) του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα καταψηφίστηκε από το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ, αλλά και από τους βουλευτές Τσιρώνη και Δημαρά από τους Οικολόγους Πράσινους.

Η αναγκαιότητα για τη θεσμική εγγύηση της προστασίας των ζώων προέκυψε από το αρνητικό ρεκόρ κακοποιήσεων και ειδεχθών εγκλημάτων κατά ζώων που έχει καταγραφεί, είτε από πρόθεση είτε λόγω έλλειψης φιλοζωικής κουλτούρας.

Όπως αναφέρεται στο zoosos.gr «δυστυχώς, οι περισσότεροι βουλευτές δεν ενστερνίστηκαν τις απόψεις της φιλοζωικής κοινότητας και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας» κι έτσι τερματίστηκε η πολυετής προσπάθεια των φιλοζωικών φορέων, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.