Ο χρυσαυγίτης Νικόλαος Παπαβασιλείου, καταδικασμένος σε εξαετή κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αποφυλακίζεται, μετά από απόφαση που πήρε την Δευτέρα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών (πρόεδρος Ευάγγελος Μητσέλος, μέλη Αριστέα Ρουσέα, Σοφία Πρόφη, Φωτεινή Παπαντωνοπούλου και Παγώνα Παναγιώτου).

Ads

Στον αποφυλακιζόμενο νεοναζιστή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης κάθε πρώτη του μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο Παπαβασιλείου πριν από τη μεγάλη δίκη της ΧΑ είχε καταδικαστεί επειδή έβαλε φωτιά σε κατάστημα μεταναστών στην Κυψέλη, ενώ ήταν το πρωτοπαλίκαρο της Σκορδέλη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Αθανασίου πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του χρυσαυγίτη για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Ωστόσο, σύμφωνα με το eksegersi.gr, το δικαστήριο επέστρεψε από διακοπή, η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να προτείνει, αυτός πρότεινε απόρριψη και οι δικαστές έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής με την τυπική «διάσκεψη» από της έδρας. Η απόφαση είχε ληφθεί κατά τη διακοπή, πριν από την πρόταση του εισαγγελέα.

Ads

Σημειώνεται, ότι από την ημέρα που το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έστειλε τον νεοναζιστή Παπαβασιλείου στη φυλακή, χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικό και χωρίς να δεχτεί να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής δεν έχουν περάσει ούτε τέσσερις μήνες.

Στις 29 Γενάρη εκδικάστηκε και η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του νεοναζιστή Μάρκου Ευγενικού (καταδικασμένου σε κάθειρξη εφτά ετών για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση). Ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα του νεοναζιστή, αλλά το δικαστήριο το απέρριψε με ψήφους 3-2. Ετσι, ο Παπαβασιλείου είναι ο μοναδικός χρυσαυγίτης που αποφυλακίζεται, μέχρι στιγμής.