Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, η οποία επιτάσσει αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, συζητείται σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, που συνεδριάζει υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ. Στη σημερινή σύνοδο αναμένεται και η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Ads

Στη τέταρτη έκθεση προόδου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, επισημαίνεται το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει δώσει αποτελέσματα, σημειώνεται, ωστόσο, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η φορολογική διαχείριση και να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Τονίζεται επίσης ως αναγκαία η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και υποστηρίζεται πως θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ΕΚΤ. Υπογραμμίζεται δε, ότι μόνο με την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος και να μειωθεί σημαντικά έως το τέλος του 2020.

Αναφερόμενη την Τετάρτη στη σημερινή συνάντηση, η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για την ανάγκη «θαρραλέων» αποφάσεων για την Ελλάδα, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να συνεργαστούν, όπως έγινε στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

Σχετικά την καταβολή της δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ, σημείωσε πάντως πως «επίκειται».

Ads

Έρχεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Στο μεταξύ, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών -με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο- όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και το ΦΠΑ, σχέδιο δράσεων για την καταστολή της φοροδιαφυγής, προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών.

Το πλαίσιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα είναι συμπληρωματικό του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής της περιόδου 2011 – 2014. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», θα θέτει τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης μεθόδων διαχείρισης κινδύνου, της δημιουργίας μιας μονάδας για μεγάλους φορολογούμενους, της αναδιάρθρωσης των φορολογικών ελέγχων, της συλλογής ληξιπρόθεσμων χρεών, της επίλυσης διοικητικών διαφωνιών και της εισαγωγής υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους.