Επιχείρηση μείωσης των κρατικών δομών στα υπουργεία κατά 35% -σε πρώτη φάση η οποία θα περιληφθεί σε ενιαίο σχέδιο νόμου, αποφασίστηκε χθες σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα.

Ads

 
Τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη διυπουργική συνάντηση παρουσίασαν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων στα οποία έχουν μειωθεί οι οργανικές μονάδες (γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και τμήματα).
 
Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δομών στον κρατικό μηχανισμό μέχρι τον Ιούνιο, όπου θα μειωθούν περαιτέρω οι οργανικές μονάδες, ενώ θα καταργηθούν δεκάδες δημόσιοι φορείς. Κατόπιν, εντός του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση του προσωπικού με βάση τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις που διαθέτουν οι υπάλληλοι.
 
Σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση, οι δράσεις για τη μείωση του κράτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2012, οπότε και θα έχει θεσμοθετηθεί το νέο Επιτελικό Κράτος με τη συνεργασία των στελεχών της γαλλικής δημόσιας διοίκησης.
 
Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα συζητηθούν στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα με τη μορφή του κατεπείγοντος.
 
Αναφορικά με τα οργανογράμματα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μείωσε τις δομές του κατά 34,57%, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε οργανόγραμμα μειωμένο κατά 46% όσον αφορά τις διοικητικές δομές. Την ίδια ώρα, το υπ. Παιδείας παρουσίασε μείωση των οργανικών δομών των κεντρικών υπηρεσιών κατά 44% και των περιφερειακών κατά 58%. Αντίστοιχα το υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασε μείωση δομών κατά 40%, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών περιόρισε τις διοικητικές μονάδες κατά 30%.
 
Από τη νέα διάρθρωση των οργανισμών εξαιρούνται, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.