Αποφασισμένοι να «παραλύσουν» όλη τη χώρα εμφανίζονται οι αγρότες, μετά τη μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα, Πιερίας. Η πραγματοποίηση ή όχι της μεγάλης κινητοποίησής τους εξαρτάται, ωστόσο, από τις συναντήσεις που θα έχουν με τους Αλ.Τσίπρα, Ευ.Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Ads

Εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις 13:00 το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ενώ η «ατζέντα» τους συμπεριλαμβάνει επαφές την Τρίτη με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.  Επιπλέον, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κ. Λιλιόπουλο, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξουν συναντήσεις και με τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ’ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων και δεσμεύτηκε πως τα ζητήματα αυτά «θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις». Την υποστήριξή τους στους αγρότες εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. 

Ads

Θεσσαλοί αγρότες που είχαν ξεκινήσει από το πρωί με κατεύθυνση  τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, έπεσαν πάνω σε «μπλόκο» των αστυνομικών δυνάμεων στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας- Αθηνών, περίπου 200 μέτρα, πριν από προορισμό τους. Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελέα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, καθώς οι αγρότες επιμένουν να παρατάξουν τα τρακτέρ τους εκατέρωθεν της εθνικής οδού, στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας, όπως ήταν ο σχεδιασμός, ωστόσο οι αρχές μέχρι αυτήν την ώρα δεν δίνουν τη σχετική άδεια.
 
Οι αγρότες ζητούν να μειωθεί η απόσταση από το αρχικό σημείο κατά περίπου 50 μέτρα, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνεδρίασή τους προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις

 
Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό και όπως υπογράμμισαν μέχρι και την Τετάρτη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση, αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα. Αντίστοιχη στάση υιοθετούν οι αγρότες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Τετάρτη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ανάλογα πάντα και με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν.

Περισσότερα από τριάντα τρακτέρ παρέταξαν στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλλασσας οι αγρότες του δήμου Βισαλτίας, που δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις, όποτε κι αν αναγγελθούν.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, το  ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα» όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου.

Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν, ούτε υπό την παρούσα συγκυρία είναι εφικτή η φοροαπαλλαγή στα καύσιμα όπως ζητούν οι αγρότες. «Δεν έχουμε ένα συρτάρι γεμάτο λεφτά που να μπορούμε να μοιράζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας λόγω των κινητοποιήσεων από τους θεσσαλούς αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας.
 
Ειδικότερα, από τις 13.45 σήμερα μέχρι και αύριο την ίδια ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+400) έως τον κόμβο Βιοκαρπέτ.
 
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:
 
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της ΠΑΘΕ με κατεύθυνση προς τη Λάρισα δεν θα εξέρχονται από την ΠΑΘΕ στον κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+400), αλλά θα συνεχίζουν και θα εξέρχονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου (Χ/Θ 349+396)
 
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα θα αναστρέφονται στο ύψος του κόμβου της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λάρισα – Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου και μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου, θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.

Φωτογραφίες από το κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα : Λάζαρος Κουκορίκος/ Fosphotos