Αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να είναι η κυβέρνηση καθώς δεν υπαναχωρεί ούτε στο ζήτημα της ΔΕΗ παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε ακόμη και εντός του «πράσινου» στρατοπέδου. Σύμφωνα με τα «Νέα» στη χθεσινή μεγάλη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύμφωνα με το αρχικό της σχέδιο που περιλαμβάνει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Ads

Στη σύσκεψη επικράτησε σκεπτικισμός αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μετά και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί εντός του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη ήταν η πρώτη που είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της ενώ προβληματισμένος σχετικά με το ζήτημα εμφανίστηκε και ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας.

Παράλληλα, ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Αθανασιάδης, δήλωσε επισήμως, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοσχέδιο για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από 51%, επειδή όπως υποστήριξε αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον της χώρας, του κράτους και της περιοχής του. Όταν του επισημάνθηκε ότι αυτό μπορεί να σημάνει τη διαγραφή του από την ΚΟ του κόμματος, τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΤ3 ότι το γνωρίζει αλλά αυτό δεν αλλάζει τη θέση του.

Πάντως στη χθεσινή σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με τα «Νέα» να απέρριψε τους προβληματισμούς ορισμένων υπουργών του και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει κανονικά στο ζήτημα της ΔΕΗ καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το ζήτημα της ΔΕΗ καθυστερεί τα πράγματα και σε αυτό οφείλεται η νέα ολιγοήμερη αναβολή της κατάθεσης στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2012-2015 στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Ads

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι μπορεί το ζήτημα της ΔΕΗ να μην έχει κλείσει, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την πώληση σε ιδιώτες ποσοστού της τάξης του 17% από το 51% που κατέχει το δημόσιο. Φυσικά η κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη δυσπιστία υπουργών και βουλευτών αλλά και τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο συνδικαλιστικός φορέας ζήτησε τη Δευτέρα συνάντηση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομίας και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το θέμα της μετοχοποίησης της ΔΕΗ.