Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέχει πλέον ασπίδα προστασίας στους καθηγητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την απόλυση, θέτοντας φρένο στις «ελεύθερες απολύσεις».

Ads

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε προσφυγή ιδιωτικού σχολείου που ζητούσε να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται απολύσεις με βάση τα όσα ισχύουν στο εργατικό δίκαιο (καταγγελία της σύμβασης, που είναι άκυρη μόνον εφόσον ασκείται καταχρηστικά, π.χ. για λόγους εκδίκησης, εμπάθειας κ.λπ.). Παράλληλα, το ΣτΕ έκανε δεκτή την παρέμβαση που άσκησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), για να αποτρέψει την προσπάθεια απόλυσης μέλους της.

Το δικαστήριο, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς της ιδιωτικής σχολής, έκρινε ότι ο περιορισμός της δυνατότητας απόλυσης (με την αναιτιώδη καταγγελία των συμβάσεων) δεν καταλύει το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ούτε την πολυφωνία στην εκπαίδευση, ενώ δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και διεθνείς συνθήκες.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η κατάργηση της αναιτιώδους καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας των εκπαιδευτικών και το σύστημα εξέτασης από 3μελή επιτροπή, αν πράγματι υπάρχει διατάραξη των σχέσεων (έλεγχος νομιμότητας από το υπουργείο Παιδείας), συμφωνούν με τις διατάξ εις του Συντάγματος που προστατεύουν την εκπαίδευση, την ανάπτυξη της προσωπικότητας κ.λπ.

Ads

Αντίθετα με όσα υποστηρίζει η ιδιωτική σχολή (Ι.Μ. Παναγιωτοπούλου ΑΕΕ), το ΣτΕ δέχτηκε (622/10) ότι δεν περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα των ιδιοκτητών σχολών να επιλέγουν το διδακτικό προσωπικό τους, καθώς και ότι η διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος, λόγω αδυναμίας συνεργασίας, καλύπτει μία ευρεία ποικιλία καταστάσεων.

Ωστόσο, για να αποτελέσει λόγο απόλυσης, πρέπει να αποδεικνύεται αντικειμενική διατάραξη που οφείλεται σε πραγματικούς λόγους αδυναμίας συνεργασίας, σχετικούς με την εκπαίδευση, όπως π.χ. η συμπεριφορά του εκπαιδευτικού, η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει εν όψει των απαιτήσεων και του επιπέδου του εκπαιδευτηρίου κ.λπ.

Το σύστημα αυτό -καταλήγει το ΣτΕ- εξυπηρετεί το συμφέρον της εκπαίδευσης και γιατί εξασφαλίζει στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σταθερές, κατά το δυνατόν, συνθήκες εργασίας, ώστε να εκτελούν απερίσπαστοι τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, που έχει αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Λιγότεροι οι αποσπασμένοι

Λιγότεροι θα είναι τελικά οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που θα επιστρέψουν στα σχολεία -το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο- καθώς μετά την υποχώρηση της υπουργού Παιδείας στις σχετικές πιέσεις, αποφασίστηκε οι αποσπάσεις να μειωθούν κατά 50% και όχι κατά 70%, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Στο σχέδιο νόμου με τα «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης», που κατατέθηκε και ψηφίστηκε -προχθές- με αστραπιαίους ρυθμούς, περιλαμβάνεται και ένα άρθρο (αρ. 11) που αναφέρεται στο θέμα των αποσπάσεων. Οπως αναφέρεται: «Από τη δημοσίευση του παρόντος δεν επιτρέπεται η απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέσεις χωρίς πλήρη εκπαιδευτικά και διδακτικά καθήκοντα. Με ευθύνη του υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αποσπάσεις εκπαιδευτικών μειώνονται υποχρεωτικά κατά πενήντα τοις εκατό (50%), το αργότερο μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010».

Στην ίδια διάταξη επισημαίνεται, επίσης, ότι απαγορεύονται στο σύνολό τους και οι αποσπάσεις σε καθήκοντα διάφορα της ειδικότητάς τους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, του στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Λιμενικού Σώματος. Οι ομοσπονδίες, πάντως, εμμένουν στο αίτημά τους οι θέσεις να πληρώνονται με διορισμούς και όχι με αποσπάσεις.