Μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση έλαβε προ ολίγων ημερών το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς με ψήφους τις αντιπολίτευσης -και παρά την αντίθεση της δημοτικής αρχής- προχωρά σε μείωση δημοτικών τελών κατά 30% για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και επιχειρήσεις εστίασης, πλήρη απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Αντίθετα,  αυξάνονται κατά 31% τα τέλη που καλούνται να καταβάλλουν στον δήμο τράπεζες και υπεραγορές (π.χ. σουπερμάρκετ).

Ads

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών, η σημασία της συγκεκριμένης απόφασης ξεπερνάει τα όρια του δήμου. Κι αυτό γιατί είναι πιθανότατα η πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο που η αντιπολίτευση αξιοποιεί με επιτυχία σχετικές δυνατότητες του «Κλεισθένη» και το δημοτικό συμβούλιο υπερψηφίζει την εισήγησή της σε ένα τόσο σημαντικό οικονομικό ζήτημα όπως αυτό της επιβολής τελών.

Η αρχική πρόταση για μείωση τελών κατά 30% κατατέθηκε από τις παρατάξεις «Δύναμη Πολιτών» (με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο, Α. Βασιλόπουλο), «Μαζί Ξανά» (Π. Γρετζελιάς), «Η Πόλη της Καρδιάς μας» (Χ. Τομπούλογλου) αλλά και τον ανεξάρτητο σύμβουλο Γ. Ουσταμπασίδη, ενώ συντάχθηκε βασιζόμενη στα οικονομικά στοιχεία που παρείχαν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.

Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας (14 Δεκεμβρίου), στην εναλλακτική εισήγηση ενσωματώθηκαν και δύο προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Ν. Σερετάκης, οι οποίες προέβλεπαν): α) αύξηση των δημοτικών τελών σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, πολυκαταστήματα κ.λπ.) στο ανώτατο επιτρεπτό από τον νόμο όριο, β) πλήρη απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ads

Η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 19 ψήφους, έναντι 14 ψήφων υπέρ της εισήγησης της δημοτικής αρχής, η οποία πρότεινε μεν μειώσεις, αλλά σε πολύ μικρότερο ύψος (7% για κατοικίες, 3,5% για επαγγελματικούς χώρους). Κι αυτό παρά την επίσημη παραδοχή πλεονάσματος ύψους 2,18 εκατ. Ευρώ, όπως σημειώνουν πηγές της αντιπολίτευσης.

Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2021 μειώνονται ως εξής:

  • στα 0,87 ευρώ/τ.μ. (από 1,23 ευρώ/τ.μ. σήμερα) τα τέλη για κατοικίες (προκύπτει μείωση 36 ευρώ/χρόνο για μια κατοικία 100 τ.μ.)
  • στα 3,21 ευρώ/τ.μ. (από 4,35 ευρώ/τ.μ.) τα τέλη για επαγγελματικούς χώρους (προκύπτει μείωση 114 ευρώ/χρόνο για ένα κατάστημα 100 τ.μ.)
  • στα 3,82 ευρώ/τ.μ.(από 5,40 ευρώ/τ.μ.) για επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (προκύπτει μείωση 158 ευρώ/χρόνο για μια επιχείρηση 100 τ.μ.)

Ακόμη, απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή τελών οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις επιβάλλονται για το 2021 τέλη ύψους 8,7 ευρώ/τ.μ. (από 6,63 ευρώ/τ.μ., δηλαδή αύξηση 207 ευρώ/χρόνο π.χ. για ένα τραπεζι- κό κατάστημα 100 τ.μ.).

Από τη μεριά της, η δημοτική αρχή του Γ. Βούρου χαρακτήρισε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ως μια «άκρως δυσάρεστη εξέλιξη», κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για «πλειοδοσία μειώσεων», «λαϊκισμό» και «ανευθυνότητα».

Ωστόσο, το γεγονός ότι η ίδια η δημοτική αρχή υιοθέτησε τις δύο προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σύμφωνα με όσα σημειώνουν αντιπολιτευόμενες πηγές στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δείχνει και τα περιθώρια ευελιξίας που υπήρχαν για την υιοθέτηση των μειώσεων της εναλλακτικής πρότασης. Αλλωστε, θυμίζουν, το επόμενο έτος θα προστεθούν στα έσοδα του δήμου τέλη από τα τετραγωνικά που «αποκαλύφθηκαν» από τις πρόσφατες διορθωτικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

«Η απόφαση αυτή αίρει τον δήμο μας στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντάς τον στην πρωτοπορία της λήψης μέτρων ανακούφισης των πολιτών και των επαγγελματιών, κατανέμοντας ακόμη πιο δίκαια τα βάρη της κρίσης που περνάμε. Ταυτόχρονα εγγυάται την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας στον δήμο τα επόμενα χρόνια και τον δημόσιο χαρακτήρα τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δύναμη Πολιτών», δίνοντας «συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης που, παρά τον εμπαιγμό της διοίκησης στο αίτημα για πλήρη παροχή στοιχείων, παρά τα ασφυκτικά περιθώρια χρόνου και πάρα τις πιέσεις, προετοίμασαν, εισηγήθηκαν και ψήφισαν μια ιστορική απόφαση για τον δήμο μας».