Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της ΔΕΘ αλλά και για άνοιγμα σε εκλογικές συνεργασίες από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η εισήγηση υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, υπήρξαν 3 λευκά, ενώ μέρος στη συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν έλαβε η Αριστερή Πλατφόρμα. Αρχικά υπήρξαν 3 τροπολογίες οι οποίες όμως έπειτα από διαβούλευση αποσύρθηκαν. Αν και το θέμα των συνεργασιών ήταν να τεθεί στο συνέδριο του κόμματος, εφόσον η πρόταση ψηφίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή, δεν ετέθη εκ νέου στο συνέδριο όπου παρουσιάστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα και έτσι αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν οι εργασίες του το Σάββατο.

Ads

Κατά τη διαδικασία κατατέθηκαν 3 τροπολογίες που αφορούσαν τις υποψηφιότητες των ψηφοδελτίων, οι οποίες εντέλει αποσύρθηκαν μετά από διαβούλευση. Η πρώτη τροπολογία, κατατέθηκε από την Αριστερή Πλατφόρμα και ζητούσε την απόρριψη υποψηφιοτήτων που αφορούν σε πρόσωπα που υπηρέτησαν μνημονιακές πολιτικές. Η δεύτερη ήρθε από τον Ρούντι Ρινάλντι που έθετε ως κριτήριο την «αξιοπρεπή στάση» των υποψηφίων κατά την μνημονιακή περίοδο. Η τρίτη τροπολογία τροπολογία είχε τις υπογραφές των Χάρη Γολέμη, Χρήστου Μαντά και Μάνιας Μπαρζέφσκι, οι οποίοι ζητούσαν τη σύγκλιση της ΚΕ για την τελική έγκριση των ψηφοδελτίων, σημείο το οποίο είχε τεθεί εισηγητικά και από τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρη Βίτσα.

Η πρόταση Τσίπρα αναφορικά με τις συνεργασίες απευθύνεται σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν επί της αρχής στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, σε δυνάμεις και πρόσωπα από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του Αντιμνημονιακού χώρου, αλλά και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου και «ειδικότερα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν».

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο υποστήριξης αυτό υπογράφουν ανάμεσα σε 180 προσωπικότητες της πολιτικής και των γραμμάτων η  Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ,  οι βουλευτές της ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ Ο. Βουδούρης και Θ. Παραστατίδης, ο καθηγητής Κοτζιάς Νίκος,  Πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, οι Νεφελούδης Ανδρέας και Σ. Μπαγεώργος, από τους επικεφαλής της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ που αποχώρησαν παλιότερα από την ΔΗΜΑΡ, καλλιτέχνες και γνωστοί Πανεπιστημιακοί όπως ο Κ. Βεργόπουλος, ο Κ. Τσουκαλάς, ο Γ. Μυλόπουλος και ο Γ. Βαρουφάκης.

Ads

Απευθύνεται επίσης ιδιαίτερα στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζοντας πως η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη που υπερβαίνει τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα τους. Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τις λοιπές δυνάμεις να παραμερίσουν όσα τους χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να εργαστούν ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το τερματισμό της κοινωνικής καταστροφής, για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για μια κυβέρνηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των πολλών.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι υπήρξε κοινός τόπος στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση και στο ότι  η στάση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτιά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ειλικρινής. Η πρόταση Τσίπρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμα και μετά το ναυάγιο του διαλόγου με τον Φώτη Κουβέλη τονίζοντας ότι «θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της».

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται πως το κρίσιμο είναι να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολλών και θα ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές.