Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ότι αποδεσμεύει την πέμπτη δόση του δανείου του στην Ελλάδα, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να φθάσει σε χώρες ακόμα και όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμέσου των χρηματαγορών, ειδικά εάν η κρίση πλήξει ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας.

Ads

Στο σχετικό ανακοινωθέν του ανέφερε ότι το διοικητικό του συμβούλιο ψήφισε υπέρ του να τεθεί το ποσό αυτό στην διάθεση της Αθήνας, στο πλαίσιο του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010. Το δάνειο αυτό εντάσσεται στη συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ.

«Το πρόγραμμα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η οικονομία εξισορροπείται κι η ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο ανακοινωθέν του Ταμείου και πρόσθεσε: «Όμως, με πολλές σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις να μην έχουν εφαρμοστεί ακόμη, παραμένουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις. Απαιτείται μια διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μην παραμείνει το έλλειμμα σε ένα υψηλό επίπεδο που δε θα είναι βιώσιμο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα πρέπει να επιταχυνθούν, για να αντιμετωπιστεί η αποτυχία ανάκαμψης της οικονομίας».

Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο προωθώντας μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα της σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ ως το 2014 και επιδοκίμασε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τόνισε ότι αν και το σχέδιο να υπάρξουν πωλήσεις κρατικών πόρων ως το 2015 είναι «πολύ φιλόδοξο, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να συμβάλλει σε μια διαφανή και έγκαιρη εφαρμογή».

Ads

Επέκταση των μεταρρυθμίσεων παντού προτείνει και υποστηρίζει η διευθύντρια του ΔΝΤ: «Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί. Αυτό θα συμβάλλει να επιτευχθούν συνέργειες, όπως μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των διοικητικών φραγμών στις επενδύσεις. Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή φορολόγηση της εργασίας και το ανεπαρκές δικαστικό σύστημα της χώρας»

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την τελική απόφαση του ΔΝΤ διαπιστώθηκε ένα απλήρωτο χρέος του δήμου Λιοσίων που ανέρχεται στα 4 εκατ. Ευρώ, το οποίο “ανάγκασε” το ΔΝΤ να ζητήσει εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.