«Το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των έως σήμερα πορισμάτων με την απαραίτητη τεκμηρίωση». Αυτή τη λιτή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη στο ΑΠΘ για την ανασκαφή της Αμφίπολης.
Η Κατερίνα Περιστέρη υποστήριξε ότι το εύρημα της Αμφίπολης είναι ταφικό ηρώο που παρήγγειλε ο Μέγας Αλέξανδρος για τον σύντροφο, χιλίαρχο του εταιρικού ιππικού και ναύαρχο του, Ηφαιστίωνα.
Προφανώς το υπουργείο δεν θεωρεί ότι έχει λάβει την απαραίτητη ενημέρωση και τεκμηρίωση για το θέμα. Σύμφωνα μάλιστα με Τα Νέα από το υπουργείο δήλωναν άγνοια για τα συμπεράσματα της Κατερίνας Περιστέρη ενώ έδειχναν δυσαρέσκεια για τις ανακοινώσεις πορισμάτων χωρίς να έχει κατατεθεί επισήμως η ανασκαφική έκθεση.
Στα όσα ανακοίνωσε η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρθηκε και η πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μιλώντας στο Βήμα ανέφερε ότι η Κατερίνα Περιστέρη: «έδειξε κεραμική, την οποία προχθές δεν την είχε ξαναδείξει. Διότι η κεραμική έπρεπε να συντηρηθεί, έπρεπε να συγκολληθεί, έπρεπε να μελετηθεί. Εάν πάμε στη συγκεκριμένη πρόταση που κάνει, εγώ θα θεωρούσα και τη θεωρώ ως μια υπόθεση εργασίας. Είναι μια πρόταση, έχει δώσει τα δεδομένα, έτσι όπως εκείνη και η ομάδα της αναγιγνώσκουν τα αρχαιολογικά δεδομένα. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα».
«Πρέπει να ασχοληθούν ειδικά με τις επιγραφές, άνθρωποι επιγραφικοί κι έχουμε ένα πολύ καλό δυναμικό επιστημονικό που ασχολείται με την επιγραφική της Μακεδονίας. Υπογραφή αρχιτέκτονα δεν υπάρχει. Είναι μια υπόθεση, την οποία στηρίζουν σε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα των γραπτών πηγών η κυρία Περιστέρη και ο κ. Λεφαντζής κι αποδίδουν το μνημείο στο Δεινοκράτη» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Όμως, δεν υπάρχει η υπογραφή του Δεινοκράτη, όπως για π.χ. υπάρχει στα αγγεία η υπογραφή του Εξηκία, ‘Εξηκίας έγραψε’. Οπότε εκεί, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Εδώ, είναι ένα επιστημονικό συμπέρασμα. Αυτά όλα πρέπει να τεθούν στη κρίση της επιστημονικής κοινότητας. Υπάρχει η φράση που είναι πολύ γνωστή: ‘και κεραμεύς κεραμεί κοτέει’, που έλεγαν οι αρχαίοι. Δηλαδή, καλό λόγο ο ένας κεραμέας για τον άλλο δεν πολυέλεγε».
Και ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Φάκλαρης, που επί 36 χρόνια θήτευσε στις ανασκαφές της Βεργίνας, υποστηρίζει ότι πρέπει να απορριφθούν οι θεωρίες «περί Ηφαιστίωνα».
«Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο με ταφές μέσα, ενώ ο Ηφαιστίωνας δεν είχε ταφεί στη Μακεδονία», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ σχολιάζοντας την επιγραφή που βρέθηκε είπε πως «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο».
Σε άλλη ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι έχει δρομολογήσει διά των αρμόδιων υπηρεσιών του σειρά ενεργειών για τη λήψη προσωρινών μέτρων εξασφάλισης του μνημείου στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη και ταυτόχρονα για την μακροπρόθεσμη προστασία και ανάδειξή του.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >