Άνοιξε η εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ρίου, την οποία είχαν αποκλείσε το απόγευμα της Παρασκευής οι αγρότες της Αχαΐας. Στο μεταξύ, αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτικών Συλλόγων που συνεδρίασε χθες στη Βέροια. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μπλόκα του Κάστρου Βοιωτίας, της Αλαμάνας και της Ελάτιας, όπως επίσης και από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας. Από το μεσημέρι άρχισε η αποχώρηση των αγροτών από τα περισσότερα μπλόκα της χώρας.

Ads

Τα μπλόκα που διαλύθηκαν είναι αυτά των Κερδυλλίων, της Χρυσούπολης, της Εξοχής, της Χαλκηδόνας, των Ευζώνων, της Δοϊράνης, του Βογατσικού, των Πρεσπών, της Αλαμάνας, του Παλιού Λεβέντη, της Ριτσώνας και αυτό στο 90 χλμ στο δρόμο των Θηβών.

Οι αγρότες αποχώρησαν λίγο πριν τη μία το μεσημέρι από το μπλόκο της Αλαμάνας ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο δυναμικότερης κινητοποίησης μετά τις 15 Μαρτίου αν δεν καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση.

Αποχώρησαν και από το μπλόκο στην Ελάτεια οι αγρότες υποστηρίζοντας πως «βάζουμε το όπλο μας παρα-πόδα. Βάζουμε τα θέματα των αγροτών πάνω στο τραπέζι της πολιτικής εξουσίας. Μένουμε και περιμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Τσαπρούνης.

Ads

Άρχισε η αποχώρηση και από από τα μπλόκα των Κερδυλίων και του Στρυμονικού, έπειτα από την ευρεία, χθεσινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων (ΟΔΑΣ) που επίσης αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΔΑΣ Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες αποχωρούν δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης και καλούν όλους τους να συναδέλφους τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ανυποχώρητοι παραμένουν ωστόσο οι αγρότες στα μπλόκα του Προμαχώνα, του Πλατύκαμπου, της Νίκαιας, των Μικροθηβών και του Τύρναβου Λάρισας, με τους αγρότες να έχουν προχωρήσει στον ανά διαστήματα αποκλεισμό της παλιάς εθνικής Λάρισας – Βόλου και Λάρισας – Κοζάνης, από χθες το μεσημέρι. Θα πραγματοποιήσουν επίσης παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Κλειστός είναι ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα.

Στη Θεσσαλονίκη, τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στους οδικούς κόμβους («Πράσινα Φανάρια», διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας, αερογέφυρα Θέρμης), χωρίς ωστόσο να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Την Κυριακή η απόφαση για τα 12 μπλόκα

Αγρότες των δώδεκα μπλόκων από την Θεσσαλία και τη Μακεδονία, που έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο και κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, θα συναντηθούν την Κυριακή το μεσημέρι στον Τύρναβο. Στόχος τους είναι να αποφασίσουν σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων.

«Η εκτόνωση της κατάστασης βρίσκεται στα χέρια των αγροτών και όχι της κυβέρνησης»

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε ότι η εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται στα «χέρια» των αγροτών και όχι της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα καταβολής οικονομικών ενισχύσεων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο πλαίσιο της 23ης Agrotica, τόνισε ότι «το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε και ουδείς μπορεί να το κατηγορήσει για αδιαλλαξία». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή του υπόλοιπου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους.

«Μετά τη λήξη των πληρωμών αυτών, θα αρχίσει και η εξόφληση για τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις (ντομάτα, βαμβάκι και ενδεχομένως ρύζι). Τον Απρίλιο – αν αυτό καταστεί δυνατόν – θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς, ένα μήνα νωρίτερα από το σύνηθες (ήδη έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσόν 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις καλλιέργειες του 2009)», συνέχισε η κ. Μπατζελή.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι τα μέσα του 2010 θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ (σήμερα βρίσκεται στο 98%) και πρόσθεσε πως φέτος η κυβέρνηση θα παρουσιάσει – μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης – «μια άλλη πρόταση για τους συνεταιρισμούς». Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλους Ιουνίου θα έχουν λυθεί μια σειρά από ζητήματα που «πονάνε» τους παραγωγούς, όπως η λειτουργία της αγοράς, το κόστος παραγωγής και η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι στο τέλος Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του επανασχεδιασμού του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», θα καταβληθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις για την απονιτροποίηση και τα βιολογικά προϊόντα.

Σε σχέση με το διαχωρισμό για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η υπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί καταστατικό για την κατοχύρωση του επαγγέλματος, αλλά όχι με βάση μόνο εισοδηματικά κριτήρια.

Αναφερόμενη στις αγροτικές αποζημιώσεις του «πακέτου Χατζηγάκη», η κ. Μπατζελή σημείωσε πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει κατ’ ελάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ, «αν δεν τελεσφορήσουν οι πάρα πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις», που η κυβέρνηση πραγματοποιεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με στόχο να μην επιστραφεί τίποτα».

Κατά την ίδια, το πακέτο Χατζηγάκη, ούτως ή άλλως, δεν πέτυχε τους στόχους του για ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ η καταβολή οικονομικών ενισχύσεων υπό την πίεση μπλόκων γενικά δεν ενδείκνυται.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή μετάβασή της στην Agrotica, έπειτα από «παράκαμψη» των μπλόκων κοντά στο αεροδρόμιο, η κ. Μπατζελή επεσήμανε ότι «δεν απέφυγε τίποτα, απλά επιβεβαίωσε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, σε χώρους όπου μπορούμε να μιλήσουμε κι όχι στα μπλόκα».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αγροτών. «Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, που δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε κάποιοι να ασυδοτούν, θα μας βρουν απέναντί τους… Θα βάλουμε τέλος στην ανομία και την ανοχή. Ως πολιτική επιλογή, τασσόμαστε με αυτούς που παράγουν, όχι με αυτούς που ασυδοτούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Να σταματήσουν επιτέλους αυτές τις κινητοποιήσεις που μας εκθέτουν σε διεθνές επίπεδο και κοστίζουν στην εθνική οικονομία πάρα πολλά χρήματα καθημερινά», κάλεσε, στο μεταξύ, τους αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Κριτική από ΝΔ για το αγροτικό

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα των αγροτών, άσκησε σήμερα με δηλώσεις του, από το χώρο της 23ης Agrotica, ο επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού της ΝΔ, Κώστας Κόλλιας.

«Δυστυχώς, οι αγρότες χαρακτηρίστηκαν συντεχνία και προνομιούχοι από την κυβέρνηση. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που ως αντιπολίτευση δήλωναν στις περσινές κινητοποιήσεις ότι συμπαρίστανται σε μια κοινωνική ομάδα και της έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Έταζαν 1 δισ. ευρώ θεωρώντας τα 500 εκατ. ψίχουλα. Δυστυχώς, αυτή την αντίθεση ανάμεσα στην προεκλογική παροχολογία και την κυβερνητική ασυνέπεια την πληρώνουμε σήμερα», είπε ο κ. Κόλλιας.

Αναφερόμενος στην αναστολή των κινητοποιήσεων, σχολίασε: «Οι αγρότες κάποτε θα αποχωρούσαν. Σημασία έχει να αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά, δικαιωμένοι για τον αγώνα που έδωσαν. Αν αποχωρούν με πληγωμένο φιλότιμο, απαισιόδοξοι και χωρίς να βλέπουν μέλλον, τότε η ήττα για την κυβέρνηση είναι διπλή, γιατί δυστυχώς δεν κατάφερε, πρώτον να τους πείσει μέσα από έναν υγιή διάλογο και δεύτερον να τους δώσει προοπτική και ελπίδα στις λύσεις των προβλημάτων».

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για μια ριζοσπαστική αγροτική πολιτική» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του κόμματος, στην 23η Agrotica, στη ΔΕΘ.

Άνοιγμα του Προμαχώνα μέχρι την Κυριακή, ελπίζει η Βουλγαρία

Την ελπίδα για άρση των αγροτικών μπλόκων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως την Κυριακή, εξέφρασε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. Ο κ. Μπορίσοφ αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που έκανε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για το ζήτημα, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται και ελπίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ διέψευσε επίσης σήμερα τις όποιες καταγγελίες για παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδος και υπογράμμισε την προθυμία του να συντονίζει στενά και αδιάκοπα όλες τις σχετικές ενέργειες της βουλγαρικής με την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά με το Γιώργο Παπανδρέου και δήλωσε ότι η Βουλγαρία θέλει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Ελλάδα.

«Έχω χάσει τον αριθμό των επικοινωνιών που είχα με τον Έλληνα ομόλογό μου, κ. Παπανδρέου. Και έχω πειστεί ότι εκείνος λυπάται ειλικρινά, αλλά σ’ αυτή τη φάση (σ.σ. οι ελληνικές αρχές) δεν έχουν ούτε τους πόρους ούτε τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα αιτήματα (των Ελλήνων αγροτών)», τόνισε ο κ. Μπορίσοφ και πρόσθεσε πως «η κατάσταση, πράγματι, είναι βαριά και σοβαρή, αλλά δεν θα ήθελα να τη σχολιάσω, επειδή δεν θέλω με κανένα τρόπο να παρέμβω στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Η Βουλγαρία ενημέρωσε με σχετικό έγγραφο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις οικονομικές συνέπειες και τις ζημιές που υπέστη από την αρχή του αποκλεισμού των σταθμών ελέγχου στα σύνορα της με την Ελλάδα μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία της Σόφιας δείχνουν, ότι το 40% από τον κατάλογο των συνηθισμένων για την εποχή βουλγαρικών εξαγωγών έχουν επηρεαστεί από τον αποκλεισμό. Όσον αφορά τις εισαγωγές, το 92% από τα πορτοκάλια και το 75% από τα μανταρίνια στη Βουλγαρία συνήθως εισάγονται από την Ελλάδα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει ότι υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση τακτικών δρομολόγιων των επιβατικών λεωφορείων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ακυρώθηκαν και δύο δρομολόγια στη διεθνή σιδηροδρομική γραμμή Σόφια-Θεσσαλονίκη. Ακόμα, ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών στα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας έχει μειωθεί κατά 5% μόνο τον Ιανουάριο ενώ σύμφωνα με το βουλγαρικό ΥΠΕΞ, περισσότερες από 110 επιχειρήσεις στους βασικούς κλάδους της οικονομίας της Βουλγαρίας έχουν δηλώσει απώλειες από τα μπλόκα μέχρι στιγμής.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το μπλόκο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Στο μεταξύ, ο αποκλεισμός του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης από αγρότες του νομού, που είχε ως αποτέλεσμα τον «εγκλωβισμό» εκατοντάδων ταξιδιωτών, προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Με επείγον έγγραφό του προς τον διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Δημήτρης Παπαγεωργίου ζητά να ενημερωθεί εάν συνελήφθησαν οι δράστες ή σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία.

Επιπλέον, με το ίδιο έγγραφο, ζητά ενημέρωση για το εάν και με ποιο τρόπο εφαρμόστηκε η παραγγελία που είχε δώσει πριν από τρεις εβδομάδες σχετικά με την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στις περιπτώσεις που συντρέχει το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Στο μεταξύ, στο συμβολικό αποκλεισμό της Διεθνούς Έκθεσηε Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) προχώρησε χθες το πρωί αντιπροσωπεία αγροτών από τα μπλόκα της Χαλκιδικής, με 12 τρακτέρ. Ο αποκλεισμός έγινε στη βόρεια Πύλη της ΔΕΘ και διήρκεσε 10 λέπτα.

Διαβιβάστηκε η μηνυτήρια αναφορά των ξενοδόχων στους εισαγγελείς

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαβίβασε στις εισαγγελίες Εφετών στις περιοχές των οποίων υπάρχουν μπλόκα αγροτών, την μηνυτήρια αναφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Η ΠΟΞ με την μηνυτήρια αναφορά της ζητεί να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των αγροτών και να κινηθεί σε βάρος τους η αυτόφωρη διαδικασία για το κλείσιμο των δρόμων, καθώς υπάρχει κίνδυνος βιωσιμότητας των ξενοδοχείων.