Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο Κοινοβούλιο η συζήτηση επί της πρότασης 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την υπόθεση της προμήθειας τριών γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Η πρόταση των βουλευτών αφορά τη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης του πρώην υπουργού Εθν. Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, θα μιλήσει στη συνεδρίαση. Στο μεταξύ, οι 37 κληθέντες για την ίδια υπόθεση έλαβαν σήμερα διορία για να απολογηθούν. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ανακοίνωσε πως το κόμμα του αποχωρεί από τη συνεδρίαση, αρνούμενος να αποδεχθεί τους όρους συγκρότησης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και υποστηρίζοντας πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι “μιλημένος”.

Ads

Η απόφαση για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής θα ληφθεί ύστερα από μυστική ψηφοφορία και απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις απογευματινές ώρες.

Οι τόνοι ανέβηκαν από την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο εισηγητής της ΝΔ Π.Καμμένος υποστήριξε πως ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ.Μπόλαρη ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ο Μάρκος Μπόλαρης σημείωσε ότι το κυβερνών κόμμα «σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου». «Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως ο κ. Τσοχατζόπουλος «επιθυμεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Παίρνοντας το λόγο, ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Καμμένος δήλωσε πως «Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την Προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την Εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν έντιμοι ακόμα ανάμεσα στους 300» είπε και συνέχισε: «Δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν της υπόθεσης του Ακη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σοβαρό θέμα που προκύπτει ότι και άλλοι εμπλέκονται».

Ads

Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος, ωστόσο, χαρακτήρισε ανεπαρκή την συζητούμενη πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σκυλλάκος υποστήριξε ότι η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο στον κ Τσοχατζόπουλο, καθώς, όπως είπε, για τις συμβάσεις των συγκεκριμένων υποβρυχίων υπάρχουν υπογραφές και άλλων υπουργών στο ΚΥΣΕΑ, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη η έρευνα να επεκταθεί από το 2000 έως το 2009.

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την περίοδο 2000-2002. Δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα για ποινικές. Είναι θέμα προς διερεύνηση και για όσους συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ. Η έρευνα δεν μπορεί να γίνεται με δόσεις. Στο ΚΥΣΕΑ δεν υπήρχαν άλλοι υπουργοί; Οι υπογραφές τέτοιων λεόντειων συμβάσεων δημιουργούν ευθύνες οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν. Γιατί υπάρχει περιορισμός προσώπων και μόνο για τον κ Τσοχατζόπουλο; Καμία ευθύνη, ούτε πολιτική δεν υπάρχει για εκείνους που υπέγραψαν τις συμβάσεις; Πού ήταν το ΚΥΣΕΑ κα οι υπουργοί μέχρι το 2009; Δεν είναι συγκάλυψη; Γιατί να μην συγκροτηθεί πρώτα Εξεταστική Επιτροπή και να διερευνηθούν πρώτα και οι πολιτικές ευθύνες;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Σκυλλάκος.

Να γίνει προκαταρκτική εξέταση σε όλο το φάσμα της υπόθεσης των υποβρυχίων και για το ΚΥΣΕΑ και για όλους όσοι διετέλεσαν έως σήμερα, διαφορετικά να γίνουν πράξεις καταλογισμού, ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην κατονομαστούν πρόσωπα, αλλά να «τρέχει» η προκαταρκτική για κείνους που υπάρχουν τα στοιχεία και για όποιους βρίσκονται στην πορεία, να επιλαμβάνεται η Βουλή και να ζητεί διεύρυνση της κατηγορίας.

Ο κ. Πλεύρης ζήτησε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να «μαζέψουν» την πρότασή τους, λέγοντας πως δίνουν το άλλοθι της εξάλειψης και της παραγραφής και καλώντας τους να δεχθούν, πως το αδίκημα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δεν είναι άσκηση καθηκόντων του υπουργού και άρα πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη ώστε να μην το «αγγίξει» η Βουλή και παραγραφεί και αυτό. «Αν το αγγίξουμε δίνουμε στη φαρέτρα του κ. Τσοχατζόπουλου όλα τα επιχειρήματα για να επικαλεστεί εξάλειψη του αξιόποινου και παραγραφή». Επίσης ανέφερε πως το αδίκημα της «δωροδοκίας» υπόκειται στην εξάλειψη του αξιόποινου κι ως εκ τούτου η πρόταση είναι προδήλως αβάσιμη. Σημείωσε ότι υπάρχουν τα στοιχεία για 11 εκ. ευρώ που βρέθηκαν το 2007, για το «μαύρο χρήμα» και την μη υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και απηύθυνε το ερώτημα, «γιατί μένουμε στο 1998 – 2002;» για να απαντήσει πως αυτό συμβαίνει διότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ξέρει πως δεν μπορεί να πάθει τίποτα ποινικά.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης
ανακοίνωσε πως το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση και θα αποχωρήσει καθώς αρνείται να αποδεχθεί τους όρους συγκρότησης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Επιπλέον, μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε πως το ΛΑΟΣ δεν θα συμμετάσχει ούτε στην επιτροπή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος «είναι μιλημένος πως δεν πρόκειται να μπει φυλακή» και ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα «τα έχουν κάνει πλακάκια», περιορίζοντας την διερεύνηση της Επιτροπής, μονάχα στην περίοδο της υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου και μόνον στο πρόσωπό του. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στο θέμα του υποβρυχίου «Παπανικολή», σημειώνοντας πως «ο Μεϊμαράκης το χαρακτήρισε πλωτό φέρετρο, ο Βενιζέλος το αγόρασε και σήμερα προσπαθούμε να βρούμε αγοραστή». «Πολύ έξυπνοι είμαστε», πρόσθεσε.

Απαντώντας ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατήγγειλε πως ο Γιώργος Καρατζαφέρης τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο ως πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προκειμένου να του ζητήσει από κοντά να παραλάβει τα υποβρύχια. Επιπλέον πρόσθεσε πως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έβαζε τους βουλευτές του να του κάνουν ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με την παραλαβή των υποβρυχίων.

«Αυτό που θα κάνει σήμερα η Βουλή είναι θαρραλέο και υπεύθυνο και προσδίδει τη διάσταση του πολιτικού ήθους στην διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, η οποία κατέστη ένα προκλητικό πρόσχημα τα προηγούμενα χρόνια γιατί αντί να εφαρμοστεί τελικά θυσιάστηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες που εξέθεσαν βαρύτατα το σύνολο του πολιτικού κόσμου», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η παρέμβαση του ίδιου του Άκη Τσοχατζόπουλου αναμένεται αργότερα μέσα στη μέρα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η απόφαση για την κατασκευή των υποβρυχίων από την κοινοπραξία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τις γερμανικές εταιρείες Ferrostaal και HDW ήταν αποτέλεσμα κοινής θέσης και κατακύρωσης από το ΚΥΣΕΑ και ότι ο ίδιος δεν είχε οικονομικά οφέλη, όπως προκύπτει από τη γερμανική δικογραφία που διενήργησε η Εισαγγελία του Μονάχου.

Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι 37 για την υπόθεση των υποβρυχίων

Προθεσμία για τις 30 Μαΐου ζήτησαν και έλαβαν από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, οι 37 κληθέντες με την ιδιότητα του υπόπτου για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της προμήθειας του Δημοσίου με τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 , από τις Ferrostaal- HDW και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με απευθείας ανάθεση το 1998.

Οι 37 κληθέντες, μέλη Επιτροπών κ.α, έχουν κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση για τα αδικήματα της απιστίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50 «περί καταχραστών του Δημοσίου».

Οι 37, κάποιοι εκ των οποίων έκαναν αυτοπρόσωπη εμφάνιση στην εισαγγελική λειτουργό ενώ άλλοι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους, έλαβαν νέο υλικό από τη δικογραφία που σχηματίζεται για την υπόθεση, από το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας. Τα νέα στοιχεία αφορούν κυρίως καταθέσεις που έχει λάβει η κ. Παπανδρέου, αλλά και έγγραφες αναφορές που είχαν συνταχθεί από τις Επιτροπές παρακολούθησης του όλου έργου που είχε συμφωνηθεί για την προμήθεια των τεσσάρων όπλων του Πολεμικού Ναυτικού.