Την αποχή από υποθέσεις διεκπεραίωσης ημιυπαιθρίων χώρων – τουλάχιστον μέχρι τέλος Φεβρουαρίου- αποφάσισαν οι μηχανικοί της Αττικής διαμαρτυρόμενοι για το χάος που επικρατεί στις πολεοδομίες και τη μη ύπαρξη αρκετού χρόνου για να τακτοποιηθούν όλες οι υποθέσεις.

Ads

Την απόφαση πήρε το ΔΣ της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Αττικής (ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής), το οποίο αναφέρει ότι δεν μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

Οι μηχανικοί αναφέρουν πως υπάρχει αδυναμία τήρησης των σχετικών προθεσμιών λόγω υποστελέχωσης. Σε συνδυασμό με τις απειλές από το υπ. Εσωτερικών για πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων που δεν θα τηρήσουν τις προθεσμίες αποφάσισαν την αποχή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ζητώντας παράλληλα άμεση συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ για να βρεθεί λύση.

Νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους;

Εν τω μεταξύ, δίμηνη παράταση της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ήδη, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία έχουν ξεπεράσει τις 500.000 για την «τακτοποίηση» περισσότερων των 730.000 κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης της προθεσμίας.

Ads

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό σήμερα, αποκλείεται, χωρίς καμία εξαίρεση, η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής τελών για τους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους χώρους, με σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για ψήφιση από τη Βουλή .

Με τη νομοθετική ρύθμιση αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τα δημοτικά τέλη στο πλαίσιο της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, εξαιτίας της εγκυκλίου που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ.Ντόλιος και την οποία υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την επομένη έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Η προωθούμενη ρύθμιση αποσκοπεί και στην προστασία των δημάρχων από τυχόν αναζήτηση ευθυνών για τη μη είσπραξη αναδρομικών δημοτικών τελών.