Τα γεγονότα στη δυτική Θεσσαλονίκη και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου αποκάλυψαν ότι ο ΛΑΟΣ δεν εκπροσωπείται απλώς στην κυβέρνηση με τρεις υπουργούς (Βορίδης-Γεωργιάδης-Πλεύρης) αλλά καθορίζει την ιδεολογική της φυσιογνωμία. 

Ads

 

Η σαμαρικής έμπνευσης θεωρία  των δύο άκρων, που συνεπάγεται το ξέπλυμα της ακροδεξιάς μέσα από το συμψηφισμό φασιστικών συμπεριφορών με αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, υιοθετήθηκε εύκολα και γρήγορα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με αποτέλεσμα ο νεοναζιστικός κίνδυνος να αλέθεται στο μύλο της καταγγελίας της βίας «απ’ όπου και αν προέρχεται».

 

«Μα τι θα πει δυο άκρα; Καταδικάζουμε όλες τις φασιστικές συμπεριφορές. Για εμάς είναι το ίδιο αυτός που πετάει μολότωφ και αυτός που κρατάει σουγιά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στον ρ/σ ΣΚΑΪ επαναδιατυπώνοντας την κυβερνητική αφήγηση για μαύρη και κόκκινη βία από την οποία απειλούνται η δημοκρατία και η νομιμότητα. 

Ads

 

Είχε προηγηθεί το διάβημα του υφυπουργού Παιδείας Αγγ. Συρίγου, ο οποίος συσπείρωσε όλη την προοδευτική αντιπολίτευση εναντίον του, λέγοντας ότι οι είδε βία και μέσα και έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, δηλαδή και από τους Χρυσαυγίτες κουκουλοφόρους και από τους αντιφασίστες στους οποίους επιτέθηκαν. 

 

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου ήταν γνωστός για τις σκληρές θέσεις του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (εναντίον του σχεδίου Ανάν και φλογερός πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών) και έχει στο “βιογραφικό” του την επίθεση που δέχθηκε από αντιεξουσιαστές στο χώρο του πανεπιστημίου, όταν προσπάθησε να τους εμποδίσει να λερώσουν έναν τοίχο με συνθήματα. 

 

Συνήθως είναι προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του και αποφεύγει να παίρνει ακραίες θέσεις, αλλά μιλώντας για τις βιαιοπραγίες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ξέφυγε, έχοντας την ασφάλεια ότι ίσες αποστάσεις είχε κρατήσει από την αρχή το υπουργείο Παιδείας. 

 

Αλλωστε, η υποβάθμιση της χρυσαυγίτικης εγκληματικότητας μέσα από την ταύτισή της με τους «μπαχαλάκηδες» του αντιεξουσιαστικού χώρου είναι δημοφιλέστατη στο εσωτερικό της ΝΔ. 

 

«Η αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα αλλά κάνουν ό,τι μπορούν να δυναμιτίσουν το κλίμα, φροντίζοντας να συγκεντρωθούν έξω από το σχολείο διαμαρτυρόμενοι συνδικαλιστές και συνταξιούχοι», είπε ο σαμαρικός βουλευτής Θεσσαλονίκης Στ. Σιμόπουλος εκφράζοντας θέσεις που συμμερίζονται πολλοί ομοϊδεάτες του στη ΝΔ. 

 

Όπως αποδεικνύεται, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος δεν είναι καθόλου μόνος στο κυβερνών κόμμα, απλώς είναι πιο ορατός λόγω υπερδραστηριότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται ότι πριν επιτεθεί ομάδα νεοναζιστών σε φοιτητές στη Σταυρούπολη είχε κάνει επίδειξη ακροδεξιάς πυγμής δημοσιεύοντας κατάλογα με ονόματα νηπίων στο κέντρο της Αθήνας για να δείξει πόσοι οι μετανάστες έχουν «μολύνει» τα σχολεία μας. Μετά την κατακραυγή και με μεγάλη καθυστέρηση αποδοκιμάστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς ο ίδιος να πτοηθεί αφού αναγνώρισε ως λάθος του μόνο ότι δημοσιοποίησε τα επώνυμα των παιδιών, ενώ έπρεπε να δημοσιεύσει μόνο τα μικρά τους ονόματα. 

 

Όλα αυτά δεν ταιριάζουν με το άνοιγμα στο κέντρο που επαγγέλλεται ο Κυρ. Μητσοτάκης. Συνδέονται όμως με τις εντατικές διεργασίες δεξιά της ΝΔ για δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, με τον κίνδυνο διαρροών προς τα δεξιά και με την πιθανότητα αρκετοί βουλευτές της ΝΔ να χάσουν την έδρα τους στις επόμενες εκλογές.