Όταν, αμέσως μετά το Μουντιάλ του 2014 στην Βραζιλία, εκεί που η Ελλάδα είχε βρεθεί ανάμεσα στις 16 κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης, ο Φερνάντο Σάντος έκανε χώρο στον διάσημο Κλαούντιο Ρανιέρι, που κρατήθηκε μόλις πέντε μήνες στον πάγκο της εθνικής μας, σχεδόν κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως οι δύο τους, θα κατόρθωναν δύο μοναδικούς, ανεπανάληπτους θριάμβους.

Ads

Απαντώντας, χωρίς να το έχουν ανάγκη, σε όλους εκείνους, εντός των συνόρων μας, που προσπάθησαν να ξεκίνησουν αμφισβητώντας τον Πορτογάλο και συνέχισαν απαξιώνοντας τον Ιταλό, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους.

Η Ιστορία του ποδόσφαιρου κρατάει ορισμένες από τις πιο ξεχωριστές σελίδες της για τους δικούς της ήρωες. Μία από αυτές, από χθες το βράδυ, ανήκει στον Φερνάντο Σάντος. Τον 62χρονο, γεννημένο στην Λισαβόνα, προπονητή, που οδήγησε την Πορτογαλία  στην κορυφή της Ευρώπης.  Χωρίς να έχει στο μεγαλύτερο μέρος του τελικού το μεγάλο αστέρι, Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας κλαίγοντας στο 25.

Ο Φερνάντο Σάντος κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει πριν το τουρνουά, όταν έλεγε «πάμε να κατακτήσουμε το Euro». Υπόσχεση που  επανέλαβε αμέσως μετά την ισοπαλία (1-1) στο πρώτο ματς με τους Ισλανδούς («φέρτε μου να υπογράψω ότι θα φτάσουμε στον τελικό έστω και με ισοπαλίες») και την στήριξε μία μέρα πριν τον τελικό («πάμε να κατακτήσουμε το Euro, να χαρίσουμε τη μεγαλύτερη χαρά στους Πορτογάλους. Θα ήθελα να γράφουν ότι η Πορτογαλία νίκησε με 0-0»).

Ads

Στην εθνική μας από το 2010 έως το 2014, αναλαμβάνοντας το δύσκολο εγχείρημα να διαδεχθεί τον Ότο Ρεχάγκελ, έφτασε στο Euro 2010 και το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Αντίθετα με άλλους, οι διεθνείς μας, με κάθε ευκαιρία αναγνώριζαν αξία και προσφορά στις δηλώσεις τους, τον στήριξαν σε όλη την διάρκεια του Euro μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον αποθέωναν σε αυτά, αμέσως μετά τον θρίαμβο στο Παρίσι.

Εκείνος, κρατώντας την πατρίδα μας στην καρδιά του, ευχαρίστησε  Ελλάδα και Ελληνες για την υποστήριξή τους στην διάρκεια του τουρνουά («ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που γνώρισα από τους Πορτογάλους») και επέλεξε να κλείσει την συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό, μιλώντας ελληνικά («Ευχαριστώ την Ελλάδα, ευχαριστώ τους Ελληνες»).

Κανείς δεν ξέρει πώς θα είχε γραφτεί η ιστορία της εθνικής μας αλλά και εκείνη της Πορτογαλίας, εάν ο Φερνάντο Σάντος δεν είχε φύγει με ένα διαζύγιο που ανακοινώθηκε δια τηλεφώνου. Μάλιστα σύμφωνα με τον αστικό μύθο, δεν τον άφησαν να γυρίσει με την αποστολή από την Βραζιλία. Όπως κανένας δεν μπορεί να ξέρει εάν η Λέστερ θα δημιουργούσε τον ανεπανάληπτο θρίαμβο στο ποδόσφαιρο της Βρετανίας, χωρίς τον Ρανιέρι. Γιατί την Ιστορία την γράφουν κυρίως οι άνθρωποι.  Όταν ο Ιταλός προπονητής, έφτασε στην χώρα μας για να διαδεχθεί τον Φερνάντο Σάντος, κουβαλούσε μαζί του ένα βιογραφικό, που με βία χωρούσε να περάσει τα ποδοσφαιρικά σύνορα της Ελλάδας. Νάπολι, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Γιουβέντους, Ρόμα, ‘Ιντερ, ανάμεσα στις ομάδες που εργάσθηκε.

Απολύθηκε  στις 15 Νοεμβρίου 2014, την ημέρα αμέσως μετά την ήττα από τα Νησιά Φερόες στα προκριματικά του Euro 2016. ‘Εφυγε ως αποτυχημένος και την αποχώρησή του συνόδευσαν σκληροί χαρακτηρισμοί, όπως «άχρηστος», «συνταξιούχος», «μισθοφόρος». Αυτός ο άνθρωπος, λίγους μήνες μετά, πέτυχε ένα μοναδικό ποδοσφαιρικό θαύμα με την Λέστερ. Τέτοιον, που ο Γιώργος Καραγκούνης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ίσο ή ακόμα και μεγαλύτερο, με εκείνο της εθνικής μας στο Euro 2004. ‘Εστω κι αν ο Σάντος από την Γαλλία έλεγε πως «ποτέ δεν συνέβη ένα θαύμα, χωρίς κανείς να μην κάνει τίποτα».

«Είναι σίγουρο ότι έπεσαν γύρω του κάποιοι που προσπάθησαν να τον επηρεάσουν στις επιλογές. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος, γιατί έτσι χάνεις την εμπιστοσύνη από τους παίκτες που μένουν εκτός. ‘Εγινε ένα αλαλούμ μέσα στην ομάδα,» είπε σε συνέντευξή του στο praktoreio-sport, ο Γιάννης Τοπαλίδης, συνεργάτης του ‘Οτο Ρεχάγκελ στα χρόνια θριάμβου της εθνικής μας. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι είχε την δική του εξήγηση, όπου με λίγα λόγια περιέγραψε την κατάσταση: «Απέρριψα πολλές προτάσεις για να αποδεχθώ τελικά αυτήν από την Ελλάδα, όμως με ενόχλησε πολύ που δεν έλαβαν υπόψιν τους πράγματα που θα έπρεπε… Έπρεπε να προλάβω να διορθώσω τόσα πράγματα σε τέσσερα παιχνίδια, με ποδοσφαιριστές να είναι κουρασμένοι και να έρχονται ταλαιπωρημένοι στις συγκεντρώσεις μας, ενώ κάναμε προπονήσεις μόλις τρεις μέρες πριν από τα ματς. Πώς να καταφέρω να χτίσω κάτι με αυτόν τον τρόπο; Με πείραξε ο τρόπος με τον οποίο έπαιρναν τις αποφάσεις… Ακόμα και ο διάδοχός μου, πλέον δεν είναι εκεί, έφυγε… Ήταν δράμα η κατάσταση,» είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός.

Η Ελλάδα δεν ήταν στο Euro 2016. ‘Ισως όχι μόνο επειδή δεν είχε στον πάγκο της κάποιον από αυτούς τους δύο, όπως μπορεί να πει κάποιος. Ποτέ στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει κάτι από μόνο του αρκετό για να να χαρίσει την επιτυχία. Που έχει ανάγκη από ισχυρές προυποθέσεις και στόχους, αλλά και ανθρώπους έτοιμους να τους υπερασπιστούν και να παλέψουν για την επίτευξή τους.

‘Οπως συνέβη με την Πορτογάλια του Σάντος και νωρίτερα με την Λέστερ του Ρανιέρι. Γιατί «δεν υπάρχει ανίκητος αντίπαλος για εκείνους που θέλουν να νικήσουν», όπως έγραψε ο Γάλλος, ηγέτης του κόμματος της αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, στο Twitter βάζοντας μία φωτογραφία της ‘Ανγκελα Μέρκελ, μετά την πρόκριση των Γάλλων επί της Γερμανίας, στον μεταξύ τους ημιτελικό.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο