Στο προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκειμένου να παραδώσει τη διερευνητική εντολή που απέβη άκαρπη, καθώς εξ’ αρχής δεν υπήρχε, λόγω των πολιτικών συσχετισμών, περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης. 

Ads

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για εθνική συνεννόηση» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί και η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου, πριν τη διάλυση της Βουλής.

Τη διερευνητική εντολή θα λάβει τώρα ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει το τριήμερο των επαφών κάνοντας επαφές με κόμματα και κοινωνικούς φορείς. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13.00. 

Ήδη, την Κυριακή, εγκαινίασε τον κύκλο των συναντήσεών του με τον πρόεδρο του Σχεδίου Β, Αλέκο Αλαβάνο. Η συνάντηση είχε επιτυχή κατάληξη, καθώς οι δύο ανακοίνωσαν συμπόρευση για τη δημιουργία του αντιμνημονιακού μετώπου.

Ads

Πάντως αν κι αυτή η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν καρποφορήσει, την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων. 

Αν και πάλι δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε την Παρασκευή αναμένεται να ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. 

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 20 Σεπτεμβρίου. «Η ημερομηνία των εκλογών, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, είναι εφικτή να είναι η 20η Σεπτεμβρίου. Αν δεν συμβεί κάτι που να το αλλάξει αυτό, με δεδομένο το πως πάνε οι διερευνητικές εντολές και αν προκύψει ή όχι – που δεν προκύπτει κυβέρνηση μέσα από τις διερευνητικές εντολές – φαίνεται εφικτό να γίνουν οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου», δήλωσε στην ΕΡΤ 1.

Διαβάστε επίσης: