Ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, παιδί μιας προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν με 18,25 είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ads

Ο Κούρος έφθασε πριν τρία χρόνια στην Μυτιλήνη σε μία βάρκα μαζί με τους γονείς του και τον αδερφό του με τις προσφυγικές ροές. Από μια ακτή της Τουρκίας ένα βράδυ στις 15 Αυγούστου του 2019 πέρασαν στη Λέσβο. Τότε, οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ και στον καταυλισμό της Μόρια και από εκεί στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Ο 19χρονος αναφέρει σήμερα ότι έγραψε «Μαθηματικά 2ο , Φυσική 20, Χημεία 19,5 και Έκθεση 13,5». Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει. Οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ κι αυτός όπως αναφέρει stonisi διάβαζε. Όπως τονίζει «Με τη βοήθεια των καθηγητών μου τα κατάφερα».

Στην συνέχεια, τονίζει ότι «Έμαθα ελληνικά λέει σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία».

Ads

Τέλος, όπως αναφέρει το όνειρο του πλέον είναι να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στην Θεσσαλονίκη.