Kοινή δράση για την ειρήνη και την αλληλεγγύη στους Κούρδους αναλαμβάνουν καλλιτέχνες στην Κρήτη, ξεκινώντας από σήμερα το απόγευμα στα Λιοντάρια του Ηρακλείου. Την πρόσκληση της ομάδας ΟΜΜΑ Στούντιο για το τριήμερο των εκδηλώσεων στις 1,2 και 3 Νοεμβρίου, καλοδέχτηκαν καλλιτέχνες από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως λέει στο tvxs.gr ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Αντώνης Διαμαντής, ο οποίος καλεί τους ομότεχνούς του να βγουν από τον μοναχικό τους δρόμο και να πάρουν θέση σε σχέση με τις κοινωνικές αδικίες και τους πολέμους.

Ads

Πως αποφασίσατε να πάρετε την πρωτοβουλία;

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέατρο ΟMMA Στούντιο παίρνει πρωτοβουλίες κοινωνικού περιεχομένου. Αυτή τη φορά όμως,  μετά από τα όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν στη Συρία πραγματικά δε μπορέσαμε να μείνουμε αδρανείς. Απευθυνόμενοι στις θεατρικές ομάδες και στους καλλιτέχνες που γνωρίζουμε μετά από τόσα χρόνια καλλιτεχνικής επαφής στην Ευρώπη αλλά και στην Λατινική Αμερική αποφασίσαμε αυθόρμητα να κάνουμε ένα κάλεσμα ανθρωπιάς, ένα κάλεσμα  δράσης προς τους καλλιτέχνες.

Πως ανταποκρίθηκαν οι καλλιτέχνες;

Με μεγάλη μας έκπληξη, άμεσα, σχεδόν ακαριαία ανταποκρίθηκαν εκτός την Κρήτη και την Ελλάδα θεατρικά σχήματα, καλλιτέχνες και σύλλογοι από την Ιταλία, την Γαλλία, Ισπανία, τη Βουλγαρία αλλά και την Κολομβία και το Πουέρτο Ρίκο. Αποδεικνύεται έτσι η τεράστια ανάγκη των ανθρώπων σε πολλά μέρη της γης να  εκφράσουν τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη τους  στο δοκιμαζόμενο λαό του Κουρδιστάν, τη καταδίκη τους στις βιαιότητες του πολέμου και την απαίτησή τους για την άμεση λήξη του πολέμου.

Ads

Τι θα συμβεί σήμερα στις στα Λιοντάρια;

Οι ηθοποιοί του θεάτρου Ομμα Στούντιο ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία που την ονομάσαμε Καλλιτέχνες για την Ειρήνη (Artists for Peace) το κέντρο του Ηρακλείου (Λιοντάρια). Για το σκοπό αυτό σήμερα 1 Νοεμβρίου στο κέντρο του Ηρακλείου(Λιοντάρια ) θα διαβάσουμε το γράμμα των γυναικών που μάχονται στο Κουρδιστάν- η δική μας εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη γυναίκα κυρίως -επίσης το γράμμα στήριξης στο λαό του Κουρδιστάν της δημοσιογράφου της εφημερίδας της Τζουμχουριέτ από την Τουρκία, Mine Sogut, ποιήματα για την ειρήνη και θα τραγουδήσουμε ζωντανά αντιπολεμικά τραγούδια, κάνοντας και μέσα από τα τραγούδια ιδιαίτερη μνεία και στις κινητοποιήσεις του λαού της Χιλής. Στην εκδήλωσή μας θα πάρουν μέρος Κούρδοι που κατοικούν στο Ηράκλειο, αλλά και ομάδες αλληλεγγύης όπως η ομάδα “Ο άλλος άνθρωπος” που θα μαγειρέψει και θα μοιράσει δωρεάν 120 μερίδες φαγητού σε απόρους αλλά η ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης “Η κίτρινη αποστολή”. ‘Ηδη μας έχουν δηλώσει υποστήριξη πλήθος οργανώσεων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, μια πραγματικά συγκινητική στιγμή για μας, που αποδεικνύει ότι ξεκινά από την καρδιά έχει άμεση ανταπόκριση. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν 3 μέρες 1.2 και 3 Νοέμβρη και θα πάρουν μέρος θέατρα, καλλιτέχνες και σύλλογοι από την Ελλάδα και την Ευρώπη που σχεδόν ταυτόχρονα στις δικές τους πόλεις θα παρουσιάσουν δρώμενα σχετικά με την Ειρήνη.

Θα έχει συνέχεια η κινητοποίηση αυτή;

Είμαι σίγουρος ότι θα έχει συνέχεια, μιας και κάθε μέρα η κίνηση  που ιδρύσαμε με το όνομα Artists for Peace μεγαλώνει και διαδίδεται από στόμα σε στόμα. Δυστυχώς δε φαίνεται στο ορίζοντα άμεση λύση στους πολέμους. Οι συρράξεις συνεχίζονται,  η άλογη βία κυριαρχεί. Ας ενώσουμε όλοι μαζί της φωνές μας χωρίς διαχωρισμούς,  σε ένα παγκόσμιο κίνημα για την ειρήνη.

Γιατί δεν υπάρχουν μαζικές κινητοποιήσεις καλλιτεχνών σήμερα για την Συρία, τη Λιβύη, το Κουρδικό; Θυμόμαστε ισχυρές κινητοποιήσεις στο παρελθόν με αφορμή τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας για παράδειγμα.

Ακριβώς γιατί οι καλλιτέχνες ακολουθούν μοναχικούς δρόμους αν δεν σιωπούν. Δεν τολμούν να επικοινωνήσουν με  αφορμή τις κοινωνικές αδικίες και δεν μιλούν όταν αφανίζεται η ανθρωπιά. Δραπετεύουν στη τέχνη τους ως υποκατάστατο μιας “αντίδρασης” και ονειρεύονται ότι έτσι αντιστέκονται. Όμως η πραγματικότητα τους ξεπερνά και είναι καιρός να αφυπνιστούν να αναθεωρήσουν ποια είναι η αποστολή της τέχνης σήμερα και να πιστέψουν ότι μέσα από αυτό το δυνατό όπλο που λέγετε τέχνη μπορούν να αφοπλίσουν την βία, τα αδιέξοδα την και απομόνωση σε ολόκληρο τον κόσμο δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης.

image

Συμμετέχουν οι: Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (Ελλάδα, Ηράκλειο Κρήτης 1/11), Θεατρική ομάδα Rektis (Ελλάδα, Ωρωπός 2/11), Θεατρική Ομάδα  TAK  (Αθήνα,1/11), Εθελοντές κοινωνικής κουζίνας “Ο άλλος άνθρωπος” (Ελλάδα , Σητεία, Κρήτη, θα συμμετέχουν στην εκδήλωση του Ηρακλείου, 1/11), Ομάδα Αλληλεγγύης “Η Κίτρινη Αποστολή” (Ηράκλειο,Κρήτης, 1/11), Σύλλογος Γυναικών Αλληλεγύης (Πενταμόδι,Κρήτης1/11), Ομάδα Αλληλεγγύης Αγ.Ιωάννη,(Ηράκλειο,1/11)

Από το Εξωτερικό: συμμετέχουν οι: Residui Teatro (Μαδρίτη, Ισπανία, 1/11), María Collazo Rivera Artist and professor University of Puerto Rico Recinto Río Piedras (Αθήνα,Ελλάδα 1/11),  Θέατρο LA TORTUGA (Μαδρίτη, Ισπανία, 1/11), Θεατρική ομάδα Peace is an Art Work (Πανεπιστήμιο Menegin,Κολομβία, 6/11), Τeatro Canone (Τσιβάζο, Ιταλία, 1/11), ABraxa Teatro (Ρώμη , Ιταλία ,1/11), Associazione Bachi Da Setola και ο Michele Ciavarella(Polignano,Μπάρι , Ιταλία , 2/11), Collettivo LunAzione(Νάπολη , Ιταλία,1/11), “Peace Women Singing” (Ματέρα, Ιταλία 2/11), Companie Tortilla (Μπουγκέ , Γαλλία, 2/11), Les souterraines ( Μπουγκέ, Γαλλία,1/11), Ideas factory (Φιλιππούπολη, Βουλγαρία, 1/11)