Mπορεί να είναι η απόλυτη εφαρμογή του «δόγματος του σοκ», μπορεί να είναι απλώς η νέα, και κυνική, άσκηση νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας της κυβέρνησης στις πλάτες των υποαμειβόμενων εργαζομένων και των ανέργων.
Το βέβαιο είναι πως Κλάους Ρέγκλινγκ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας, δεν συναντήθηκαν απλώς στο συνέδριο του Economist – βρήκαν και κοινό τόπο και για την «συνταγή» που θα ακολουθήσει την ιστορική ύφεση της πανδημίας. Είναι η συνταγή της… ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα αποτυπωθεί άμεσα, από τον προϋπολογισμό κιόλας του 2021 που θα σταλεί στην Κομισιόν τον Οκτώβριο.
Την συγκεκριμένη συνταγή είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατη συνέντευξή του, και σήμερα επιβεβαιώνεται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Κατ’ αυτές τις πηγές, ο προϋπολογισμός του 2021 θα έχει μηδενικό έλλειμμα, ενώ το 2022 θα υπάρξει επιστροφή στα πλεονάσματα ακόμη κι εάν παραμένει σε ισχύ η ευρωπαϊκή ρήτρα δημοσιονομικής ευελιξίας.
Συγκεκριμένα, όπως είπε σήμερα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης «είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2021 και πλεονασματικός το 2022».
Η επιστροφή στα πλεονάσματα το 2022 τελεί υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας και των αποφάσεων στην Ευρώπη. Παρά την πίεση των «φειδωλών» του Βορρά, ωστόσο, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες διατήρησης – σε έναν βαθμό έστω – της ρήτρας εξαίρεσης από τους δημοσιονομικούς κανόνες που ενεργοποιήθηκε λόγω της πανδημίας.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη την επιλογή της επιστροφής στα πλεονάσματα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει δεσμευτεί επ’ αυτού και έναντι των θεσμών.
Κατά τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ο στόχος του μηδενικού ελλείμματος για το 2021 δεν θα επιτευχθεί με περιοριστικά μέτρα, αλλά μέσα από την «φυσική επάνοδο» σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρόκειται για την ισορροπία στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων και αναστολών πληρωμών, αλλά και με την αξιοποίηση των κοδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από την επόμενη χρονιά.
Eίναι – τουλάχιστον – απορίας άξιο όμως, το πώς ακριβώς θα υπάρξει αυτή η «φυσική επάνοδος» χωρίς περιοριστικά μέτρα την ώρα που αφενός το φετινό πρωτογενές έλλειμμα έχει ήδη εφέτος εκτοξευτεί στα 6,6 δις ευρώ (στο οκτάμηνο), η ύφεση με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς θα κινηθεί ανάμεσα στο 8% με 10% στο σύνολο της χρονιάς, και τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (το πολύ 3 με 4 δις ευρώ) δεν θα φθάσουν στην χώρα πριν από την επόμενη άνοιξη, στην καλύτερη εκδοχή.
Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο του Ιανουαρίου – Αυγούστου, δείχνουν έλλειμμα 10,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,89 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού και ελλείμματος 1,59 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντί επίσης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,15 δισ. που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9 δισ. που επετεύχθη κατά το αντίστοιχο περυσινό οκτάμηνο, είχαμε φέτος πρωτογενές έλλειμμα 6,6 δισ.ευρώ.
Ο αρμόδιος όμως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επέλεξε να εστιάσει στην σχετική βελτίωση των εσόδων κατά τον Αύγουστο, μήνα στον οποίο υπήρξε υπέρβαση του στόχου κατά 5.089 εκατ. ευρώ. Ομοίως, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες δείχνουν ως θετικά σημάδια την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και του τζίρου σε κάποιους κλάδους της λιανικής όπως τα pet shop, τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, ταφαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ.
Ξεχνούν όμως να μιλήσουν για την κατάρρευση του τουρισμού– όπου τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν πια τα 4 δις ευρώ –, της εστίασης, της ένδυσης και της υπόδηση στην λιανική, αλλά και όλου του χώρου του πολιτισμού. Εκεί, η «φυσική επάνοδος» στην δημοσιονομική ισορροπία στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση φαίνεται πως θα περάσει μέσα από την χαριστική βολή στις εργασιακές σχέσεις. Με την θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας στις υπερωρίες, την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου και την κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου. Πρόκειται για τα ίδια – μη «περιοριστικά» – μέτρα που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, και όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Γιάννης Βρούτσης θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >