Στη δομή των Διαβατών θα μεταφερθούν οι 50 πρόσφυγες από την πλατεία Αριστοτέλους, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για να δοθεί λύση στο αίτημά τους να καταγραφούν ώστε να κάνουν αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ads

Για δεύτερη μέρα οι πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράκ, μεταξύ των οποίων οικογένειες με μικρά παιδιά, διανυκτέρευσαν στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, με υπνόσακους, είτε στα παγκάκια είτε στο έδαφος.

Περίμεναν να τους συλλάβουν οι αστυνομικοί, ώστε να λάβουν τα απαιτούμενα έγγραφα και να καταθέσουν στη συνέχεια αίτημα για χορήγηση ασύλου.

Ωστόσο, η αστυνομία από τη μεριά της ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατασκήνωση, δεν υπάρχει κάποια παράνομη ενέργεια και δεν μπορεί να τους συλλάβει.

Ads

Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, Νίκο Ράγκο, μετά τις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεταγωγή των προσφύγων στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών.

«Εκεί θα μείνουν προσωρινά σε ένα φυλασσόμενο από την αστυνομία κτίριο μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους» εξήγησε ο Νίκος Ράγκος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι πρόσφυγες, συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής.

Στο κτίριο των Διαβατών θα παρέχεται προσωρινή στέγαση και σίτιση σε 80 πρόσφυγες.