Στην αναστολή της επί πιστώσεις διενέργειας ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) αποφάσισε να προχωρήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ). Έτσι, οι γιατροί από την Πέμπτη 10 Μαρτίου θα αμείβονται από τους ίδιους του ασφαλισμένους, με βάση το κρατικό τιμολόγιο, εκδίδοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών την οποία θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος στο ταμείο προκειμένου να αποζημιωθεί.

Ads

Οι γιατροί προχωρούν στη συγκεκριμένη ενέργεια, διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές του ΟΠΑΔ, οι υπηρεσίες του οποίου δεν εξοφλούν ιατρικές πράξεις που έχουν γίνει τους τελευταίους 15 μήνες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι οι οφειλές στην Αττική μόνο ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ, ενώ πολλά ιατρεία και εργαστήρια οδηγούνται σε «λουκέτο». Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ), Γιάννης Δατσέρης, σύμφωνα με το Εθνος κάνει λόγο για οφειλές άνω των 200 εκατομμυρίων στην Αττική.

Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα από τα ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα στους συμβεβλημένους ιατρούς. Οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να επεκταθούν και σε όλη τη χώρα, καθώς το θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη συνεδρίαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ads

Την ίδια στιγμή, σε διακοπή χορήγησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (γάζες, σύριγγες) στα νοσοκομεία της Αττικής, προχώρησαν χθες οι προμηθευτές-μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), διαμαρτυρόμενοι για καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλόμενων ποσών.