Στις δεξαμενές από τις οποίες θα βρεθούν οι 12.500 εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως το τέλος του έτους αναφέρθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης την Πέμπτη. Συγκεκριμένα αυτές θα είναι ΟΤΑ, χώρος της Υγείας, και «περιφέρεια του Δημοσίου». Το θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων και τα οργανογράμματα των υπουργείων θα βρεθούν στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδριάζει στις 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση πάντως θα βρεθεί από τη Δευτέρα αντιμέτωπη με απεργιακό τσουνάμι κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Ads

 
Στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας θα ενταχθούν υπάλληλοι των ΟΤΑ, από το χώρο της Υγείας, καθώς και από την «περιφέρεια του Δημοσίου», δηλαδή από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ, ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης
 
Ειδικά για τα εν λόγω νομικά πρόσωπα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν συγχωνεύσεις, αλλά και «σχέδια ορθολογικής διαχείρισης».
 
Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες, το μέλλον των οποίων αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου.
 
Επιπλέον, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε την κατάργηση της άδειας για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Δημόσιο, η οποία ανέρχεται σε έξι ημέρες ανά έτος. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι εργατοώρες που θα προκύψουν από την κατάργηση της συγκεκριμένης άδειας αντιστοιχούν στην πρόσληψη επιπλέον 5.000 δημοσίων υπαλλήλων.
 
Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
 
Στο μεταξύ, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδριάζει σήμερα θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων εντός του Σεπτεμβρίου.
 
Επιπλέον, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής των κοινών υπουργικών αποφάσεων για την κατάργηση συνολικά περί των 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία, προκειμένου να επιτευχθεί και ο στόχος των 12.500 υπαλλήλων.
 
Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για την άρνηση των πρυτάνεων να δώσουν τα στοιχεία για τους 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους, κάτι που αποτελεί δέσμευση του υπουργείου Παιδείας.
 
Για την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραπέμπει στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, το οποίο δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει τη δέσμευση, που έχει αναλάβει.
 
Από τον Ιούνιο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.300 σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ πριν από λίγες ημέρες στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκαν 1.700 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.
 
Απεργιακό τσουνάμι από Δευτέρα
 
Εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων ξεκινά από τη Δευτέρα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.
 
Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ.
 
Από την Δευτέρα, επίσης, ξεκινούν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.
 
Η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, ενώ 48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί Δευτέρα και Τρίτη μετά τη λήξη της οποίας θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
 
Οι δάσκαλοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για όλο το Δημόσιο.
 
Αναστάτωση επικρατεί και στον χώρο της Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού, κηρύσσοντας τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.
 
Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.