Ήταν ακριβώς τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, δηλαδή το τέλος της δεκαετίας του ’40 και αρχές της δεκαετίας του ’50, που η μικρή μας πόλη προσπαθούσε να συνέλθει από το σοκ του σεισμού του 1948 και τα μαύρα σύννεφα του Εμφυλίου και της εσωτερικής τοπικής διένεξης. Ο πόλεμος, η πείνα, η τυραννική μεταχείριση από τους κατακτητές είχαν ως αποτέλεσμα εκτός από το ξεκλήρισμα οικογενειών και την εμφάνιση μοναχικών, ιδιόρρυθμων τύπων που έβγαιναν από μια κόλαση του Δάντη.

Ads

Εμείς, παιδιά 10 ετών, δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε το τραγικό από το κωμικό αυτών των ανθρώπων. Θυμούμαι μερικούς όπως τον Φιλάρετο, που παρίστανε τον Ναπολέοντα, τον Κοροβέση, που περνούσε τον εαυτό του για τον Καποδίστρια, ή τον γερο – Ψάνη (Σκιαδά), που είχε μια στολή από σύρματα στα οποία πρόσδενε άδεια τενεκεδένια βαζόγαλα, ενώ για σπίτι χρησιμοποιούσε μια σπηλιά στη θέση Μεγάλη Βρύση.

Ο γερο – Ψάνης περπατούσε και ανατάραζε τις ρούγες καθώς τα άδεια βαζόγαλα μαζί με τα συρματένια του ρούχα εξέπεμπαν ένα δυνατό διαπεραστικό ήχο. Αντιμετώπιζε στωικά την όλη κατάσταση και έλεγε: «Τότε [εννοούσε το Δεκέμβρη του 1944] είχαμε το χέρι και το μαχαίρι μα δεν κόψαμε το πεπόνι. Τώρα τι έχουμε;»…

image

Ads

Οι εκδόσεις Θεμέλιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Θανάση Καλαφάτη, Από το Λυκόφως στο Λευκαυγές 1944 – 1959, Κοινωνική ωρίμανση και πολιτική στράτευση, την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 και ώρα 6.00 µ.µ., στη Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα Λόγου, Πεσµαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο. 

64 µικρές αυτοβιογραφικές ιστορίες από την παιδική και εφηβική ηλικία του συγγραφέα, που έχουν ως πλαίσιο αναφοράς την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή μιας μικρής επαρχιακής πόλης, σ’ ένα μικρό νησί του Ιονίου, στα χρόνια που δε στάθηκαν καθόλου εύκολα για τη χώρα μας και την Αριστερά – από το 1944 ως το 1959. 

«Πρόκειται για αφηγήσεις που τις συνδέει ένα σταθερό νήμα, αφηγήσεις κοινωνικής ιστορίας. Μιλάει για παιδικά παιχνίδια, αλλά μέσα απ’ αυτά αναδύονται φτωχοί, λιγότερο φτωχοί και κάποιοι πλούσιοι. Ακόμα οι αφηγήσεις αυτές συνιστούν μια αυτοβιογραφία με τομή τη μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση» όπως γράφει και ο Σπύρος Ασδραχάς στον Πρόλογο του βιβλίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Έφη Γάζη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Θεοτοκάς, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Στέφανος Στεφάνου, επιμελητής εκδόσεων. 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου θα εκτεθεί ταυτόχρονα η σειρά των έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη, Αγία Μαύρα, 25 σχέδια εµπνευσµένα από το βιβλίο του Θανάση Καλαφάτη. Από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου 2015 τα σχέδια θα εκτεθούν στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΘΕΜΕΛΙΟ, Σόλωνος 84.