Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ οι διαδικασίες οργάνωσης των χώρων που παραχωρύν οι διοικητές των νοσοκομείων Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία και λειτουργία από τις 15 Σεπτεμβρίου μικρών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι μονάδες αυτές στη συνέχεια θα αναπτυχθούν σε δυναμικότητα με τη στελέχωσή τους από 120 ώς 150 άτομα.

Ads

Άμεσος στόχος, όπως πρόσφατα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος, είναι η απορρόφηση της λίστας αναμονής που έχει διογκωθεί πλέον στα 7.000 άτομα. Ο νέος θεσμός αναμένεται να αντικαταστήσιε τις μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και να εξαπλωθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Στο διάστημα των επόμενων μηνών προβλέπεται η λειτουργία μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς αλλά και Καστοριάς, Νάουσας, Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης ή Πτολεμαΐδας.

Ανησυχία πάντως προκαλεί η στελέχωση των μονάδων, αφού δεν προβλέπονται εντός του 2011 προσλήψεις. Η στελέχωση προβλέπεται να είναι μικτή, δηλαδή από εργαζομένους του ΟΚΑΝΑ και εργαζομένους που θα παραχωρήσουν τα νοσοκομεία.

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις της πρόεδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη στην Ελευθεροτυπία σύντομα θα κληθεί μεγάλος αριθμός εξαρτημένων από τη λίστα και θα ξεκινήσει η δημιουργία του ιατρικού φακέλου τους. Στους σταθεροποιημένους χρήστες υποκατάστατου θα εφαρμοστεί η συνταγογράφηση από γιατρούς του ΟΚΑΝΑ, κάτι που ισχύει ήδη για μικρό αριθμό θεραπευομένων.

«Η κρίση του ΕΣΥ είναι σήμερα χωρίς προηγούμενο και η εγκατάσταση μονάδων υποκατάστασης σ’ αυτούς τους χώρους θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα υποβάθμισης της λειτουργίας των νοσοκομείων. Αυτή η κρίση θα δημιουργήσει τις αφορμές ώστε το προσωπικό των νοσοκομείων που στενάζει να στρέψει την οργή του στον πληθυσμό των εξαρτημένων» υποστηρίζει από την πλευρά της η υπεύθυνη της μονάδας 18ΑΝΩ, Κατερίνα Μάτσα. Παράλληλα, ο σύλλογος εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ παρ’ όλο που είναι σύμφωνος με τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων, κατηγορεί το υπουργείο ότι στο όνομα του Μνημονίου καταργεί επιστημονική προσπάθεια χρόνων, αντικαθιστώντας τον ΟΚΑΝΑ με σημεία διανομής «απεξαρτησιογόνου».

Αισιόδοξα βλέπει από την πλευρά της τις πρωτοβουλίες του υπ. Υγείας και του ΟΚΑΝΑ για την εξάλειψη της λίστας, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή της, η συλλογικότητα των θεραπευομένων του ΟΚΑΝΑ που κάνει επίκληση για άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών.