Σύμφωνα με τις αλλαγές που φέρνει η συμφωνία με την τρόικα, η τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ξεκινά πλέν από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Η ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουλίου, θα καταργήσει ρήτρα σύμφωνα με την οποία η τιμή εκκίνησης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Ads

Η τρόικα υποστηρίζει ότι η ρήτρα αυτή καθιστά τους πλειστηριασμούς άγονους γιατί στις περισσότερες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες είναι μεγαλύτερες από τις εμπορικές. Μέχρι στιγμής για να μειωθεί η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού κάτω από την αντικειμενική αξία θα έπρεπε να παρέλθουν ως άγονοι δυο πλειστηριασμοί και μετά το Δημόσιο κατόπιν σχετικής δικαστικής απόφασης να ρίξει την τιμή. 

Πάντως, με την αλλαγή τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από το Δημόσιο θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις. Εάν ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος η τιμή πρώτης προσφοράς θα μειώνεται περισσότερο – κάτω από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την τρόικα προκειμένου να μην εφαρμοστεί, η ανωτέρω συμφωνία που έγινε πριν από ένα μήνα κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα ΝΕΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να ανεβάσει την τιμή εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. 

Ads