Μια πρωτοφανή απόφαση που βάζει «βόμβα» στην έννοια των πεζόδρομων στην Ελλάδα προωθεί η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης, επιτρέποντας στα οχήματα να διέρχονται από αυτούς, την ώρα που πληθαίνουν πανελλαδικά οι φωνές για μεγαλύτερη προσβασιμότητα στους πεζούς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ads

Η συγκεκριμένη πρόταση της επιτροπής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων προβλέπει την αναθεώρηση του κανονισμού πεζόδρομων, επιτρέποντας την κίνηση οχημάτων όλο το 24ωρο ή περιοδικά, χωρίς στάση ή στάθμευση. 

Όπως ήταν φυσικό, η πρόταση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σάββας Δευτεραίος, έκανε λόγο για προσπάθεια της δημοτικής αρχής «να αποπεζοδρομήσει τους πεζόδρομους». 

«Βόμβα στα θεμέλια της λογικής των πεζόδρομων της πόλης» χαρακτήρισαν την εισήγηση οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Λαζόπουλος και Γ. Καΐσας, επισημαίνοντας ότι η τροποποίηση δεν προστατεύει τα δικαιώματα ούτε των πεζών ούτε των ατόμων με κινητικές ανάγκες.

Ads

Παρότι η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης ουσιαστικά θα επιτρέψει τη διέλευση οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων, που θα μπορούν να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα στους έξι υφιστάμενους πεζόδρομους, εκτιμάται ότι αφορά κυρίως τη διάνοιξη του πεζόδρομου της οδού Κύπρου στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, καθώς η συγκεκριμένη πεζοδρόμηση αποτέλεσε «μήλον της Έριδος» στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο νέος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ζαμπούκης, παρότι προεκλογικά επέμεινε στη βελτίωση της προσβασιμότητας στην πόλη, στα πρότυπα του Δήμου Τρικκαίων, μετεκλογικά έσπευσε να συναντηθεί με φορείς που απαιτούν να επανέλθουν τα οχήματα στην οδό Κύπρου, όπως ο πρόεδρος των οδηγών ταξί και ο διοικητής της Τροχαίας. Το οξύμωρο είναι ότι η οδός Κύπρου εντάχθηκε ως πεζόδρομος – σταθμός στο προτεινόμενο δίκτυο πεζόδρομων της πόλης, σε μια βραβευμένη κυκλοφοριακή μελέτη που χάρισε στην Αλεξανδρούπολη την πρώτη θέση στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αποφέροντας 8,6 εκατ. ευρώ από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Αλαλούμ επικράτησε και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το αρχικό αποτέλεσμα ήταν 22 υπέρ, 20 κατά της πρότασης. Μόνο που οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι 40! Στη δεύτερη ψηφοφορία υπήρχε ισοψηφία, ενώ επικράτησε το «υπέρ», καθώς μετράει διπλά η ψήφος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Β. Λαμπάκης, κατέθεσε ένσταση ακυρότητας και το θέμα θα συζητηθεί ξανά, με το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να παραμένει διχασμένο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών  

* Φωτογραφία e-evros.gr