Απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού φέρεται να σχεδίαζε ο Νίκος Μαζιώτης, ηγετικό μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», ωστόσο η απόδραση αποτράπηκε την τελευταία στιγμή το απόγευμα της Κυριακής, λόγω της αντίδρασης του πιλότου. 

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να είχε η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, η οποία καταζητείται εδώ και τρία χρόνια. Σφαίρα που βρέθηκε μέσα στο ελικόπτερο, καθώς υπήρξε συμπλοκή με τον πιλότο και τρεις πυροβολισμοί, είναι από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον τότε καταζητούμενο, Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας στις 10-03-2014. Η αστυνομία εξετάζει την εμπλοκή και άλλων στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 13:45 την Κυριακή, από την περιοχή Θερμησία Πόρτο Χελίου Αργολίδας, με δρομολόγιο από το χωριό Θερμησία Αργολίδας, ενδιάμεσο σταθμό το χωριό Θεολόγο Φθιώτιδας και τελικό προορισμό την νήσο Κύθνο Κυκλάδων. Στο ελικόπτερο επιβιβάστηκε μια γυναίκα – που εκτιμάται πως ήταν η Πόλα Ρούπα – και βάσει της σχετικής συμφωνίας στον ενδιάμεσο σταθμό (Θεολόγο) θα πραγματοποιούνταν παραλαβή πέντε (5) επιπλέον ατόμων.

«Στις 14:15 και ενώ το ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής Ερυθρών Αττικής, η γυναίκα, με την απειλή χρήσης πυροβόλου πιστολιού, ζήτησε από τον κυβερνήτη την αλλαγή πορείας, απαιτώντας την αλλαγή πορείας του ελικοπτέρου προς το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Στην προσπάθεια του κυβερνήτη να αφοπλίσει την επιβάτιδα, αυτή πυροβόλησε, ενώ ακολούθησε πάλη μεταξύ τους, με συνέπεια την απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου αλλά και την σταδιακή απώλεια ύψους. Τελικά, κατόπιν προσπαθειών του κυβερνήτη αποφεύχθηκε η πρόσκρουση στο έδαφος και το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε μη κατοικημένη ορεινή περιοχή, μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. 

Ads

Η γυναίκα μετά την προσγείωση διέφυγε, ωστόσο άφησε πίσω της μέρος του οπλισμού της (γεμιστήρα). Κατά την αυτοψία, η οποία διενεργήθηκε από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών οπών στο πιλοτήριο του ελικοπτέρου, δύο στον εμπρόσθιο τζάμι και μία στην κονσόλα οργάνων, ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, ο οποίος περιείχε δεκατρία φυσίγγια,
  • κάλυκας και φυσίγγιο πυροβόλου όπλου,
  • ζεύγος ακουστικών και
  • μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, που παρέδωσε ο κυβερνήτης.
  • Για τη ναύλωση του ελικοπτέρου χρησιμοποιήθηκε από τη γυναίκα καταφανώς πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, υπό στοιχεία ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΧΡΗΣΤΙΝΑ του ΦΩΤΙΟΥ και της ΓΕΩΡΓΙΑΣ, με ημερομηνία γέννησης 20-04-1971 στην ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και αριθμό ΑΒ288196, εκδοθέν από το Τμήμα Ασφαλείας Χολαργού.

Από τις μέχρι τώρα εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι η σφαίρα, που βρέθηκε εντός του ελικοπτέρου, είναι από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον τότε καταζητούμενο, Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας την 10-03-2014, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός.

Η αστυνομία, βάσει των περιγραφών κάνει λόγο για μια γυναίκα 40 ετών, αδύνατη, ύψους περίπου 1,60, με κοντά ξανθά μαλλιά, που φορούσε περούκα με μακριά καστανά μαλλιά μέχρι το ύψος των ώμων. Επίσης, αναφέρει πως φορούσε μαύρο κολάν, λευκό παλτό με λευκή ζώνη και μαύρα παπούτσια, ενώ είχε στην κατοχή της μια μαύρη γυναικεία γυαλιστερή τσάντα και μια βαλίτσα μικρού μεγέθους. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα και το αντίγραφο της πλαστής ταυτότητας που χρησιμοποίησε η εν λόγω γυναίκα για την ενοικίαση του ελικοπτέρου, και καλεί «όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με ενοικίαση χώρων ή συναλλαγή της εικονιζόμενης γυναίκας με τα παραπάνω στοιχεία να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στα τηλέφωνα 10414 και 1014, με την εξασφάλιση της ανωνυμίας και του απορρήτου της επικοινωνίας».

image

image

Υπενθυμίζεται, ότι ο Νίκος Μαζιώτης είχε εξαφανιστεί το καλοκαίρι του 2012 και είχε συλληφθεί δύο χρόνια αργότερα στο Μοναστηράκι, ύστερα από μια κινηματογραφική καταδίωξη. Σημειώνεται, πως τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε εξέλιξη η δίκη για τις ενέργειες της δεύτερης φάσης του Επαναστατικού Αγώνα, δηλαδή την περίοδο της φυγής του Ν. Μαζιώτη.

Απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού είχε σημειωθεί τόσο τον Ιούνιο του 2006, όσο και τον Φεβρουάριο του 2009 από τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα ασύλληπτος και τον Άλκετ Ριζάι. Απόπειρα απόδρασης με τον ίδιο τρόπο είχε σημειωθεί και στις φυλακές Τρικάλων τον Απρίλιο του 2013 με πρωταγωνιστή τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό.