Απέρριψε «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» το αίτημα του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, περί απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα από τις 15 Νοεμβρίου έως και την 18η Νοεμβρίου, η πρόεδρος του ΣτΕ, Μαίρη Σαρπ.

Ads

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν το πρωί αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής ενώ υπέβαλαν και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ.

Παράλληλα, στρέφονταν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σημείωνοντας ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Επεσήμαιναν επίσης ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

Ads

ΜέΡΑ25: Δυσκολεύτηκε αλά την έβγαλε την απόφαση

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του ΜεΡΑ25 για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας αφού η Πρόεδρος του δυσκολεύτηκε αρκετά όλη την μέρα με την απόφαση που θα έβγαζε επί της προσωρινής διαταγής -μιας και συνήθως αυτές οι αποφάσεις βγαίνουν πολύ σύντομα μετά την συζήτηση της υπόθεσης-, εν τέλει αποφάσισε πως επί της αρχής – στο επίπεδο δηλαδή της προσωρινής διαταγής- είναι νόμιμη η αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωση και προσθέτει: 

«Ταυτόχρονα η Πρόεδρος του ΣτΕ φρόντισε να χρεώσει την σχετική υπόθεση της προσφυγής μας σε έναν συντηρητικό – μνημονιακό εισηγητή ώστε και η οριστική έκβαση της να είναι της αρεσκείας της Κυβέρνησης. Ευελπιστούμε πραγματικά ότι θα υπάρξει έστω και μία μειοψηφία που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα προασπίσει την Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τον Κοινοβουλευτισμό και τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών».