Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, καταγγέλλοντας  εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Ads

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας καταγγέλλει την εργοδοτική ασυδοσία σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια 10 και 12 ωρών, ενώ καταγγέλλουν και την εκμετάλλευση ανέργων από την Ανατολική Ευρώπη, που έρχονται στη χώρα μας μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων εργασίας, υπενθυμίζοντας και τον πρόσφατο θάνατο νεαρής Ουκρανής μαθητευόμενης σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου.

Σε ανακοίνωση του συγκεκριμένα αναφέρει:

«Πριν λίγες μέρες μια νέα εργαζόμενη θύμα του σκλαβοπάζαρου των αλλοδαπών άφησε την τελευταία της πνοή σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου θυσιάζοντας την ζωή της στον βωμό της εργοδοτικής κερδοφορίας. Εργαζόταν 10 και 12 ώρες καθημερινά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εργασίας που τελικά αποδείχτηκαν εξοντωτικοί. Κάθε χρόνο εδώ στην Κέρκυρα δεκάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στο νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία είτε με συμπτώματα υπερκόπωσης, εξάντλησης , είτε πιεσμένοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία και αυταρχισμό, είτε μετά από εργατικά ‘ατυχήματα’ που προκαλούνται από την πλημμελή λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την ένταση της δουλειάς. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας κανενός δεν ιδρώνει το αυτί! Αλλά ακόμα και οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, δεν έχουν αναλογιστεί την σοβαρότητα της κατάστασης, δεν έχουν την ανάλογη αντίδραση μέχρι που αυτά τα συμβάντα τους χτυπούν την πόρτα.

Ads

Πριν από λίγες μέρες σε γνωστό ξενοδοχείο της Κέρκυρας η απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων, η αδυναμία διαχείρισης επικίνδυνων καταστάσεων, η ελλειμματική και προβληματική σύνθεση προσωπικού, η θεοποίηση της κερδοφορίας δημιουργούσαν προϋποθέσεις κινδύνου για αρκετούς εργαζόμενους από την επιθετική συμπεριφορά πελάτη του ξενοδοχείου. Ήταν επόμενο μετά από επίθεση του πελάτη στον μαιτρ του ξενοδοχείου να οδηγηθεί ο τελευταίος σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο αφού γλίτωσε τον ξυλοδαρμό μετά απ’ την παρέμβαση άλλων πελατών. Τον ξυλοδαρμό αυτόν όμως δεν μπόρεσε να γλιτώσει ο επί δύο χρόνια απλήρωτος εργαζόμενος ,γνωστής ξενοδοχειακής επιχείρησης ,όταν πήγε να ζητήσει τα χρήματα του από τον εργοδότη την Πέμπτη 30/07/15. Αντί για χρήματα δέχτηκε τα γρονθοκοπήματα του εργοδότη και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με έντονα τραύματα.

Το θράσος της εργοδοσίας έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Κάποτε έβαζαν ‘μπράβους’ για να διεκπεραιώσουν τέτοιου είδους υποθέσεις. Τώρα δεν χαρίζουν σε κανέναν την ‘ικανοποίηση’ που νιώθουν όταν κλέβουν τον κόπο των εργαζομένων πληρώνοντας όσα θέλουν, όποτε και αν θέλουν, απειλούν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν και τελικά ξυλοφορτώνουν τους εργαζόμενους.

Το θράσος της εργοδοσίας τροφοδοτείται απ το αντεργατικό , αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό τοπίο ζούγκλας που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνητικές πολιτικές και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζούμε την δικτατορία των επιχειρηματικών ομίλων και των μονοπωλίων , γι’ αυτό οι συμπεριφορές αυτές ενισχύονται από την δύναμη του κυρίαρχου συστήματος και την υποταγή των εργαζομένων.

Ο συγκεκριμένος εργοδότης που γρονθοκόπησε τον εργαζόμενο ήρθε πριν λίγα χρόνια στην Κέρκυρα. Το τοπικό κατεστημένο και οι επενδυσιολάγνοι τον υποδέχτηκαν μετά βαΐων και κλάδων. Την ίδια ώρα αυτός «επένδυε»στον τόπο με δεκάδες απολύσεις εργαζομένων , παραβιάσεις τις ΣΣΕ και εισάγοντας σκληρό all inclusive στην περιοχή δραστηριοποίησης του. Τώρα ο «επενδυτής» έχει φεσώσει εργαζόμενους και όχι μόνον , ανοίγοντας πανιά γι άλλες «επενδύσεις», σ άλλες περιοχές. Με τον αέρα που του έδωσαν τοπικό, πολιτικό , κατεστημένο και δημοσιογραφούντες , σηκώνει χέρι και δέρνει πλέον τους ενοχλητικούς. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος «επενδυτής» που ασελγεί πάνω στην Κέρκυρα και τον λαό της με την βοήθεια των γνωστών κύκλων. Τα φαινόμενα αυτά που μας οδηγούν απευθείας σε συνθήκες δουλείας σε βαθύ σκοταδισμό και σε παρακμή την κερκυραϊκή κοινωνία και οικονομία , μπορούν μόνο να σταματήσουν με την οργάνωση και την πάλη του εργατικού κινήματος.

Μπροστά μας είναι η 24ωρη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων με έναρξη στις τέσσερις το απόγευμα της 11ης Αυγούστου και λήξη στις τέσσερις το απόγευμα της 12ης Αυγούστου.

Η συμμετοχή σε αυτήν μπορεί σε σημαντικό βαθμό να μπλοκάρει την εργοδοτική ασυδοσία»