Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία, απαιτώντας υπογραφή Ενιαίας Κλαδικής Σύμβασης για την ιδιωτική υγεία.

Ads

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα στο υπουργείο Εργασίας και σε Θεσσαλονίκη μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, μετά από κάλεσμα των αντίστοιχων κλαδικών σωματείων.  Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν ενιαία υποχρεωτική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις, επαναφορά επιδομάτων και ειδικών αδειών/ωραρίων, κατάργηση του παγώματος των τριετιών και κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Παράλληλα εξαπολύουν επίθεση στους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων κάνοντας λόγο για «χορτάτα αφεντικά» και τους κατηγορούν για υπερβολική κερδοφορία. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) οι ιδιοκτήτες «κήρυξαν απεργία αορίστου διαρκείας που άρχισε στις 10-6-2019, γιατί έχουν υψηλές κρατήσεις από τον ΕΟΠΥΥ λόγω της μεγάλης παραγωγής τους ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και της υπερβολικής κερδοφορίας τους». 

«Τα αιτήματα που θέτουμε, για Ενιαία Υποχρεωτική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις, επαναφορά επιδομάτων και ειδικών αδειών/ωραρίων, για κατάργηση του παγώματος των τριετιών, για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, βρίσκουν την καθολική συμφωνία των συναδέλφων. Η απεργία στις 11 Ιούνη εκφράζει την ανάγκη να αγωνιστούμε οργανωμένα, συλλογικά. Να βάλουμε τις ανάγκες μας στο προσκήνιο, να κάνουμε τη δυσαρέσκεια αγωνιστική κινητοποίηση. Να πάρουμε οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια μας. Η επιτυχία της απεργίας θα θέσει γερά τις βάσεις για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας, να κατακτήσουμε Κλαδική Σύμβαση που θα βελτιώνει σημαντικά τους όρους εργασίας», σημειώνουν τα Σωματεία.

Υπενθυμίζεται πως τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά επ` αόριστον λόγω της απεργίας που εξήγγειλαν οι ιδιώτες, με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη, ως πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Τα βασικά τους αιτήματα είναι η κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate, αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback, πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αύξηση της χρηματοδότησης.

Ads