Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ύστερα από τις αλλαγές τις οποίες έγιναν. Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη. Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στο νομοσχέδιο αντιδρούν επαγγελματικοί κλάδοι με νέες κινητοποιήσεις.

Ads

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αντιπολίτευση εξέφρασε την επί της αρχής αντίθεσή της στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, πράξη στην οποία προέβη και ο ΛΑΟΣ, δηλώνοντας πως το ίδιο θα πράξει και για ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του ΚΚΕ και του Θ. Πάγκαλου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως το νομοσχέδιο «δεν κατατίθεται εν κενώ», αλλά «εν τω μέσω μιας οικονομικής ύφεσης, την ευθύνη της οποίας φέρει η Νέα Δημοκρατία, με τους πολίτες πεπεισμένους πως το φορολογικό σύστημα είναι άδικο, αναποτελεσματικό και πολύπλοκο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «το φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσεται στο πολυετές πρόγραμμα της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας και της αξιοπιστίας της χώρας και «η αποφασιστικότητα για τη διάσωση της οικονομίας με δικά της μέσα, καθορίζει και τις εξελίξεις. Το έχω πει πολλές φορές. Δεν είναι ευχάριστο, δεν είναι εύκολο. Το μέγεθος των αναγκών μας, μας οδηγεί στις διεθνείς αγορές, όπου υπάρχει ασφάλεια αλλά και κερδοσκόποι» και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός στήριξης που εξασφάλισε η Ελλάδα, αποτελεί μια επιτυχία της κυβέρνησης. Η απόφαση όμως αυτή, δεν ήρθε στο κενό. Ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε τους τελευταίους μήνες. Ήταν σαφές δείγμα της εμπιστοσύνης που αρχίζει και πάλι να απολαμβάνει η Ελλάδα, βασιζόμενη στο γεγονός, πως ό,τι έχουμε πει στα Συμβούλια Κορυφής, το έχουμε κάνει. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με μείωση του ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 – ένα πολύ καλό πρώτο βήμα. Τονίζω όμως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα απ’ τις αγορές».

Ads

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Πάγκαλος και ΚΚΕ

Σφοδρή ήταν η σημερινή αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου πάγκαλου με τον βουλευτή του ΚΚΕ Άγγελο Τζέκη, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος έκανε από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, με τον κ. Πάγκαλο να αφήνει αιχμές για τα οικονομικά του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί με το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης να τρομοκρατήσει το λαό για να δεχθεί αδιαμαρτύρητα τις ρυθμίσεις που προωθεί και με τις οποίες κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος», δήλωσε ο κ Τζέκης από τη μεριά του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, για να λάβει την απάντηση από τον Θ. Πάγκαλο ότι «το ΚΚΕ δεν μπορεί να μιλάει τη στιγμή που έχει αδιαφανείς πόρους και δε δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του».

Αιχμές όμως άφησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το ρόλο που διαδραμάτισε η Νέα Δημοκρατία όταν οι βουλευτές δήλωσαν την πρόθεση τους να καταθέσουν αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής. «Με το φορολογικό νομοσχέδιο βάζουμε τη βάση για πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας στις αιχμές που άφησε ο κ. Παπακωνσταντίνου για την οικονομική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της γαλάζιας παράταξης, Μανώλης Κεφαλογιάννης έριξε «τα χάλια» της ελληνικής οικονομίας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αποκρατικοποιήσεις στο υπουργικό συμβούλιο

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί ως κεντρικό θέμα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που δημιούργησε η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και να προωθήσει σχέδια εκποίησης μετοχικών πακέτων που κατέχει το Δημόσιο, δίνοντας το μήνυμα στις αγορές ότι είναι αποφασισμένη να προβεί στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει και το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων ενώ η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει το νέο πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαρακτήρισε τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ «ανοικτή πληγή» για την ελληνική οικονομία και ζήτησε την αποκρατικοποίηση των ζημιογόνων Οργανισμών, ή την εξυγίανσή τους εάν αυτό είναι εφικτό. Μάλιστα, σε όσες δεν είναι δυνατό να επιλυθούν τα προβλήματά τους, ζήτησε ακόμη και διακοπή της λειτουργίας τους. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν από την ΕΕ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας αποτελούν «επιτυχία της κυβέρνησης ως δίχτυ ασφαλείας το οποίο όμως είναι πρόσκαιρο και πρέπει να πάμε άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές για να προσαρμοστεί η οικονομία μας στο νέο μοντέλο που διαμορφώνεται το οποίο κατά την άποψή μου θα είναι ένα φιλελεύθερο μοντέλο με κοινωνικό πρόσωπο».

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί και για την Πέμπτη, προκειμένου να συζητηθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον μήνα.

Πλούσιο το απεργιακό δελτίο

Σήμερα, Τρίτη, προχωρούν σε αποκλεισμό του Υπουργείου Οικονομικών οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων οι οποίοι είναι και πωλητές λαϊκών αγορών, για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους, ενώ την Τετάρτη προχωρούν σε πανελλαδική απεργία. Οι επαγγελματίες πωλητές δεν θα απεργήσουν και οι λαϊκές θα λειτουργήσουν κανονικά.

Από σήμερα, Τρίτη, και ως την Πέμπτη απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Η απεργία συμπίπτει χρονικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν και οι ιδιοκτήτες ταξί την Τετάρτη και την Πέμπτη, 14 και 15 Απριλίου, αντιδρώντας στο νέο φορολογικό σύστημα. Η ομοσπονδία των αυτοκινητιστών τονίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα τα οποία θα προκύψουν από τις αλλαγές που θα επιφέρει το φορολογικό νομοσχέδιο στον κλάδο από 1ης Ιουλίου και σημειώνει επίσης ότι αυξάνεται το πρώτο εξάμηνο του 2010 κατά 50% το τεκμαρτό εισόδημα των αυτοκινητιστών την ώρα που υπάρχει κατακόρυφη πτώση του τζίρου. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ιδιοκτητών ταξί στο θέατρο «Περοκέ», στο Μεταξουργείο, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Τετράωρη στάση εργασίας (11.00 – 13.00) κήρυξε για την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην «απαξίωση, την αποδόμηση και υποβάθμιση της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης».

Τέλος, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 17.00, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι για να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του Σωματείου τους.