Θα ανοίξουν για να ξανακλείσουν ως φαίνεται τα σχολεία. Το πρώτο κουδούνι μετά τον αγιασμό της Τετάρτης θα φέρει μαζί του ένα «μέτωπο» για την κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας. Σήμερα ο κλάδος των εκπαιδευτικών αποφασίζει την ακριβή μορφή των κινητοποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσει, σε κοινή συνεδρίαση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Τα αποτελέσματα που έχουν βγει από τις ψηφοφορίες στις ΕΛΜΕ ήταν συντριπτικά υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας. Εν τω μεταξύ σε κινητοποιήσεις προχωρούν εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας του μέχρι την επόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Από αύριο ξεκινούν δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πενθήμερη της επόμενης εβδομάδας, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ). Την αναστολή εκπαιδευτικών και διοικητικών δραστηριοτήτων αποφάσισαν για την Τρίτη οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας αποκλείει το ενδεχόμενο επιστράτευσης ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου κάνει έκκληση τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν σε απεργία.

Ads

 
Σε 62 από τις συνολικά 88 Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έχει υπερψηφιστεί πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις και μένει να καθοριστεί η ακριβής μορφή δράσης. Βάσει των προτάσεων οι οποίες έχουν διαμορφωθεί, η ΟΛΜΕ καλείται να αποφασίσει ανάμεσα σε επαναλαμβανόμενες 5νθημερες απεργίες, απεργία διαρκείας, 48ωρη απεργία ή δύο 48ωρες απεργίες.
 
Επιπλέον για την Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τη ΔΟΕ. Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΟΕ με ανακοινώσεις της είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και είχε καλέσει τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.
 
Πρακτικά και εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή τα σχολεία θα ανοίξουν μεν στις 11 του μήνα όπως είναι προγραμματισμένο και θα γίνει ο αγιασμός, αλλά είναι αμφίβολο το πόσα από αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν από την επόμενη εβδομάδα όταν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί. Αναμένεται επιπλέον να κριθεί και η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία.

Οι κινητοποιήσεις

Το απόγευμα της Τρίτης, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου για το λύκειο, η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στο οποίο καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ημέρα το πρωί, στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης καλούνται τα μέλη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων της Αθήνας στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια τη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11.00 π.μ.. 
 
Απεργίες και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
 
Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου μέχρι την επόμενη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού. Τη Δευτέρα η σύγκλητος θα επανεξετάσει τη στάση της. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση των Μελών ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι καθηγητές του Ιδρύματος αποφάσισαν να συμπαραταχθούν με τους εργαζόμενους στον αγώνα κατά των μέτρων απολύσεων – διαθεσιμότητας. Διαπιστώνουν ότι το ΕΜΠ δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον με τέτοια μέτρα. 
 
Η Γενική Συνέλευση Μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ στα πλαίσια αυτού του αγώνα αποφάσισε απεργία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013. Παράλληλα καλούν τους εννέα Κοσμήτορες να προχωρήσουν σε έκτακτες συνεδριάσεις των Σχολών και τη Σύγκλητο σε ανοικτή συνεδρίαση για να ληφθούν ανάλογες διοικητικές αποφάσεις. Όλες οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν παμψηφεί. 

Ads

Την αναστολή εκπαιδευτικών και διοικητικών δραστηριοτήτων αποφάσισαν για την Τρίτη οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ενώ στις δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκινούν από αύριο και στην πενθήμερη της επόμενης εβδομάδας, που έχει προκηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία τους ενάντια στη διαθεσιμότητα, ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ).
 
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα στο ΑΠΘ, εκπρόσωποί τους μίλησαν για «προσχηματική» αξιολόγηση δομών, αφού «πρώτα ορίστηκε ο αριθμός των πλεοναζόντων και μετά τα κριτήρια», ενώ πρόσθεσαν ότι το αίτημά τους για «καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση» είναι δίκαιο και ότι «ο αγώνας θα είναι ανυποχώρητος».
 
Ζήτησαν από τους γονείς και τους πρωτοετείς φοιτητές, που επρόκειτο να ξεκινήσουν να εγγράφονται από την προσεχή Τετάρτη, να δείξουν «κατανόηση» και «στήριξη» στις κινητοποιήσεις τους, γιατί – όπως είπαν – «εκτός των θέσεων εργασίας, γίνονται για να υπάρχει δωρεάν, δημόσιο πανεπιστήμιο».
 
Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων ζήτησαν να «επανεξετάσει» τη θέση της και να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας όλων των ιδρυμάτων για το προσεχές διάστημα, «όπως έκαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ».
 
«Όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι 6239 και από αυτούς, τους 1765 προτίθεται η κυβέρνηση να τους βγάλει σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για το 25% του διοικητικού προσωπικού όλων των ιδρυμάτων της χώρας. Αυτό σημαίνει καταστροφή των δημόσιων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μεγάλο το διακύβευμα και αφορά την κοινωνία όλη» τόνισε ο γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) Σάββας Παπαδόπουλος.
 
Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι «δεν πλεονάζει κανείς» και ότι, μετά την εφεδρεία και την περσινή διαθεσιμότητα, αλλά και τις «αθρόες» συνταξιοδοτήσεις, ήδη «πολλά ιδρύματα υπολειτουργούν». Όπως ανέφεραν, στο ΑΠΘ «750 διοικητικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν 2200 μέλη ΔΕΠ και 70.000 φοιτητές», ενώ στο ΠΑΜΑΚ, «οι 154 υπάλληλοι καλύπτουν 181 μέλη ΔΕΠ και 15000 φοιτητές, αλλά και μεταπτυχιακούς». Τέλος, στο ΑΤΕΙΘ «οι 153 υπάλληλοι εξυπηρετούν περίπου 21.500 σπουδαστές».

Όχι σε επιστράτευση από τον Αρβανιτόπουλο
 
Πάντως, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών. Μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής» ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε πως τον Ιούνιο «η επιστράτευση κρίθηκε αναγκαία όταν απειλήθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον» ενώ για τώρα απάντησε ξεκάθαρα «όχι».
 
Έστειλε παράλληλα μήνυμα στους εκπαιδευτικούς σημειώνοντας ότι «η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και το τελευταίο που χρειάζεται είναι να προστεθούν επιπλέον βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια, όσον αφορά στη μόρφωση των παιδιών».
 
Εκκλήσεις Κεδίκογλου
 
Την ίδια έκκληση απηύθυνε προς τους εκπαιδευτικούς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ενώ και αυτός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών. «Οι ελληνικές οικογένειες έχουν πάρα πολλά βάρη ας μην τους προσθέσουμε άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Στους εκπαιδευτικούς απευθύνθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης όπου σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν «να απειλούν με απεργίες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς».