Επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ, με αίτημα να μην γίνουν απολύσεις και να υπογραφεί τριετής σύμβαση. με ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Ads

Οι κινητοποιήσεις προγραμματίζονται:

  • Από 21 έως και 24 Δεκεμβρίου
  • Από 27 έως και 31 Δεκεμβρίου
  • Από 2 έως 5 Ιανουαρίου 2020
  • Από 7 έως 12 Ιανουαρίου 2020

Σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ υποστήριξε ότι εξάντλησε «κάθε περιθώριο συνδικαλιστικό και νομικό προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Διοίκηση και να επιτευχθεί συμφωνία με όρους έντιμους κι αξιοπρεπείς, η οποία θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας».

«Ωστόσο», συνεχίζουν οι συνδικαλιστές, «δεν βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, αντίθετα αντιμετώπισε αδιάλλακτη στάση, ιδεοληψίες, εμμονές και κυρίως εξαγγελίες απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους σε μια εταιρεία του μεγέθους και της υπερκερδοφορίας του ΟΤΕ».

Ads

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η απάντηση της Διοίκησης στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, οι οποίες εκφράζονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ήταν η διατήρηση αδιάλλακτης στάσης η οποία κλιμακώθηκε με την αποστολή εξώδικής καταγγελίας προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Χαρακτήρισε τις προκηρυγμένες απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές, αρνείται να προσέλθει σε δημόσιο διάλογο μέσω του Οργανισμού Διαιτησίας και καλεί προσχηματικά τους εκπροσώπους των
εργαζομένων σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης, εμμένοντας στις θέσεις της και χωρίς να αφαιρεί από την ατζέντα τις προαναγγελθείσες απολύσεις.

»Η απάντησή μας θα είναι μαζική και αγωνιστική. Προχωράμε ενωμένοι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις οικογένειές μας».

Η σύγκρουση μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης εδράζεται στην πρόθεση της τελευταίας να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, με «σαλαμοποίηση» θυγατρικών του ομίλου, ώστε να γενικευτεί το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων. Γι’ αυτό προφανώς και αρνείται την ρήτρα μη απολύσεων η οποία συμπεριλαμβάνεται στις τρεις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές μειώσεις μισθών (από 10% έως 12%), τις οποίες είχε συνυπογράψει το συνδικάτο προκειμένου να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντκακτών, στη συνέντευξη της Ομοσπονδίας παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία που καταδεικνύουν την υψηλή κερδοφορία του Ομίλου (βλέπε πίνακα), ενώ για πρώτη φορά έγινε εκτενής αναφορά στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς που επικρατούν στις εργολαβικές του ομίλου. «Μπαίνω στα call centers, όπου εργάζονται  νέοι με πτυχία και μεταπτυχιακά και αμείβονται με 400 ευρώ, και ντρέπομαι να τους μιλήσω», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Φούκας.

Για τον «σκοταδισμό που επικρατεί στον θαυμαστό κόσμο του ΟΤΕ» από μερίδα των ΜΜΕ, μίλησε το μέλος του Δ.Σ. Αθ. Φώλιας (Αριστερή Συσπείρωση Εργαζομένων). «Δεν είναι είδηση ότι η Deutsche Telekom παρέλαβε έναν ΟΤΕ που είχε αναπτυχθεί στα Βαλκάνια, στη Ρουμανία, είχε 8.000 σταθερές θέσεις εργασίας, έφτιαχνε το τηλέφωνο μέσα σε 1 ή 2 μέρες και τώρα μας έχουν γυρίσει στη δεκαετία του ’80; Και μας παίρνετε τηλέφωνο να μεσολαβήσουμε για να έχετε τηλέφωνο; Δεν είναι είδηση ότι πούλησαν όλες τις θυγατρικές, τον μοναδικό δορυφόρο, 300 καταστήματα, ότι βγάζουν στο σφυρί την ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ, ότι έχουμε το πιο αργό internet και έχει δημιουργηθεί ένα τραστ, που αναγκάστηκε ακόμη κι ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός να τους τραβήξει το αυτί;» αναρωτήθηκε ο κ. Φώλιας.