Στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για τους εργαζόμενους στους δήμους προχώρησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, με αφορμή τον τραγικό θάνατο 45χρονης εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλόκαστρου.

Ads

Παράλληλα, αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών (στο κτίριο επί της Βασ. Σοφίας), όπου θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Μάκη Βορίδη.

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Tvxs.gr: Ανασφάλιστη η 45χρονη υπάλληλος καθαριότητας που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας

Την επόμενη μέρα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.

Ads

Η 45χρονη δημοτική υπάλληλος, καταγωγής Ρομά, βρήκε ακαριαίο θάνατο το πρωί της Κυριακής όταν ΙΧ έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, στο οποίο επέβαινε εν ώρα υπηρεσίας.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατήγγειλε ότι τόσο η αδικοχαμένη υπάλληλος όσο και το υπόλοιπο πλήρωμα του απορριμματοφόρου «φέρεται να είναι ανασφάλιστοι, δίχως εργασιακή σχέση με τον Δήμο».

Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «εργασιακό έγκλημα» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «στοχευμένα έχει διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό δημιουργώντας εν γνώση τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Είναι πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης η διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Είναι επιλογή της κυβέρνησης η πολιτική μηδενικών ελέγχων, η ατιμωρησία και η ασυδοσία, με αποτέλεσμα να επικρατούν στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., με κύρια ευθύνη σημαντικής μερίδας των Δημάρχων, η ανομία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μιλώντας σήμερα στο κανάλι Attica ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας είπε ότι μόλις χθες το μεσημέρι (Δευτέρα) δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η πρόσληψη της θανούσας κι άλλων εργαζόμενων στην καθαριότητα με σύμβαση διάρκειας πέντε ημερών, για το διάστημα 4-9 Ιανουαρίου.