‘Ενταση επικρατεί από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά, όπου συνεχίζεται η απεργία των εργατών στην COSCO.

Ads

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων, η εταιρεία έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό, υπό την προστασία των δυνάμεων καταστολής που είχαν σταλεί από τα ξημερώμτα στο λιμάνι.

Σύμφωνα με το 902.gr, ο απεργοσπαστικός μηχανισμός στήθηκε στο Χαϊδάρι, αλλά δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει περισσότερους από 65 εργαζόμενους. Εκεί τους επιβίβασαν σε τέσσερα πούλμαν τα οποία έφτασαν στην COSCO συνοδευόμενα από κλούβες, τροχαία, περιπολικά της Άμεσης Δράσης και ΟΥΚάδες.

Λίγο πριν φτάσουν τα πούλμαν στην COSCO, οι  δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, ειδικές δυνάμεις του λιμενικού, Μονάδα υποβρύχιων αποστολών του λιμενικού) που βρίσκονται από τα χαράματα στο λιμάνι, σε πλήρη εξάρτηση, επιχείρησαν να περικυκλώσουν τους απεργούς και τους συγκεντρωμένους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να περάσουν τα πούλμαν.

Ads

«Θα απαντήσουμε όλοι μαζί μια γροθιά» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους αύριο, μετά τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, σε Αθήνα, Πειραιά, Λαύριο και Ελευσίνα να πάνε στην COSCO.

Στις 8 μ.μ. θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Απαιτούν:

  • Μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω του δουλεμπορικού που έχει στηθεί με ευθύνη της COSCO, DPORT και Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος (ΟΦΕ) να ενταχθούν στην παρούσα ΣΣΕ. Να σταματήσει η ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων που στο σύνολό τους είναι περίπου 900 άτομα.
  • Να αποτυπωθούν μέσω της παρούσας ΣΣΕ και να καταβληθούν όλες οι νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, για εργασία τα Σαββατοκύριακα και αργίες.
  • Να εφαρμοστεί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ, που καταχρηστικά δεν εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργάτες

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα γεγονότα στο λιμάνι, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Από τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά και τις προβλήτες της COSCO εξελίσσεται μια πρωτοφανής επιχείρηση καταστολής, εκβιασμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων που διεξάγουν έναν δίκαιο αγώνα για τη ζωή και την ασφάλεια τους, για συλλογικές συμβάσεις κι αξιοπρεπείς μισθούς.

Παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, τα ΜΑΤ και τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να στηρίξουν το μηχανισμό, που έστησε η εργοδοσία με μεταφερόμενους απεργοσπάστες, έτσι ώστε να χτυπήσει μια επιτυχημένη απεργία με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτήν.

Είναι ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που είναι απολύτως “γυμνός” από μέσα και προσωπικό, όταν πρόκειται να προστατεύσει το δικαίωμα των εργαζομένων στην ασφαλή εργασία, αποδεικνύοντας για ποιών τελικά τα συμφέροντα δουλεύει το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του.

Ο αγώνας των απεργών της COSCO να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων με την αλληλεγγύη και την πολύμορφη στήριξή του.

Όχι μόνο γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, αλλά και γιατί δείχνει ότι η εργατική τάξη, με την οργανωμένη πάλη της, μπορεί να “κουρελιάσει” στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, την τρομοκρατία, τις αυταρχικές πρακτικές κράτους και εργοδοσίας».