Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από τη Δευτέρα εκατοντάδες κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Κορίνθου, διαμαρτυρόμενοι για την επ’ αόριστο παράταση της κράτησης τους πέραν του 18μηνου, του ανώτατου ορίου δηλαδή που προβλέπει ο νόμος για εξαιρετικές περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, καταγγέλλουν κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς φύλακες, οι οποίους τους αποκαλούν «μαλάκα». Όπως αναφέρει στο tvxs.gr ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν απεργία πείνας και οι μετανάστες άλλων κέντρων κράτησης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Αμυγδαλέζα: Όταν οι Μεγάλοι Λύκοι καταβροχθίζουν το φως

Η επ’ αόριστον κράτηση των μεταναστών και προσφύγων στα κέντρα κράτησης αποφασίστηκε μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ωστόσο, όπως τονίζουν, πρόκειται για παράνομη κράτηση.

«Ξεκινήσαμε απεργία πείνας από χθες, ούτε φαί , ούτε νερό, ούτε τίποτα.  Εμείς λέμε το πρωί στην αστυνομία καλημέρα, και ακούμε από αυτούς “μαλάκα”», ακούγεται στην ηχητική ανακοίνωση που έδωσαν στον Πέτρο Κωνσταντίνου από την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) και τον Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος.

«Δεν έχουμε καθαρό νερό, δεν έχουμε καθαρό φαί, έχουμε αρρώστους δεν τους πηγαίνουν νοσοκομείο. Είναι πολύ δύσκολα. Θέλουμε να μας αφήσουν ελεύθερους, αν δεν το κάνουν θα πεθάνουμε εδώ. Δεν έχουμε κάνει κανένα έγκλημα για να μας κρατάνε μέσα, δεν έχουμε σκοτώσει κανένα», αναφέρουν οι κρατούμενοι μετανάστες.

Ads

«Οι αστυνομικοί φύλακες τους βρίζουν συνέχεια ενώ υπάρχουν και βίαιες συμπεριφορές σε βάρος τους», δηλώνει στο tvxs.gr ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου. Παράλληλα, σημειώνει ότι «είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει απεργία πείνας και στα άλλα κέντρα κράτησης, πέραν της Κορίνθου».

«Τώρα τους υπόσχονται ότι θα αφήσουν ελεύθερους όσους έχουν “κλείσει” το δεκαοχτάμηνο», προσθέτει ο Π. Κωνσταντίνου.

Σε γραπτή ανακοίνωσή τους, οι κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου τονίζουν ότι «με τη συστηματική και επ’αόριστον κράτηση η ελληνική κυβέρνηση μας σκοτώνει. Μας τρώνε τις ζωές μας και σκοτώνουν τα όνειρα και τις ελπίδες μας μέσα σε φυλακές. Και όλα αυτά τη στιγμή που κανείς από εμάς δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα».

Σημειώνεται ότι αρχικά, η μέγιστη περίοδος κράτησης ήταν οι έξι μήνες, στη συνέχεια αυξήθηκε σε έναν χρόνο και αργότερα σε ενάμισι χρόνο.  «Πριν λίγες εβδομάδες αύξησαν επιπλέον την διάρκεια κράτησης σε επ’ αόριστον κράτηση!!! Αυτή η κίνηση ήταν μια ρατσιστική απόφαση. Είναι αδικία», υπογραμμίζουν οι μετανάστες, προσθέτοντας:

«Νιώθουμε μια τεράστια πίεση λόγω της άγνοιας αναφορικά με το μέλλον μας. Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην παράνομη παράταση άνω των 18 μηνών της διάρκειας κράτησής μας».