Με την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα να γίνεται κρίσιμη τα τελευταία 24ωρα, η εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας χθες Τρίτη 23/2 για παροχή κάθε ιατρικής βοήθειας ώστε να μην αντιμετωπίσει κίνδυνο η ζωή του, ακούστηκε αρχικά ως παρέμβαση της Πολιτείας στην ελεύθερη βούληση του ατόμου.

Ads

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως ο εισαγγελέας απέφυγε να διατάξει αναγκαστική σίτιση, έχοντας γνώση προφανώς ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εντολή προς βασανισμό. Σύμφωνα με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η υποχρεωτική σίτιση μπορεί να εκληφθεί ως μορφή βασανιστηρίου, αν η Αρχή που τη διέταξε δεν μπορέσει να αποδείξει επαρκώς την ιατρική αναγκαιότητά της. Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, η Ουκρανία το 2005 και η Μολδαβία το 2007 έχουν ήδη καταδικαστεί από το ΕΔΔΑ με αυτό το σκεπτικό.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η εισαγγελική παρέμβαση έγινε σύμφωνα με πληροφορίες ύστερα από αίτημα “των αρμόδιων υγειονομικών αρχών”. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι παρά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για επιστροφή στον Κορυδαλλό, σε καμία περίπτωση δεν έχει ληφθεί απόφαση η υγεία του να αφεθεί στην τύχη της.

«Η νέα εισαγγελική διάταξη δε διαφερει ιδιαίτερα από την προηγούμενη σχετικά με την αντιμετώπιση του Κουφοντίνα», είπε στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιανουαρίου ο Εισαγγελέας Λαμίας είχε διατάξει την αναγκαστική μεταγωγή του απεργού πείνας στο νοσοκομείο της πόλης.

Ads

Με ανακοίνωσή της από τις 15 Φεβρουαρίου η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών έχει θυμίσει ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δε νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά τη θέλησή του» και πως «η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας».

Ακριβώς σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν και οι θεράποντες ιατροί του Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο Λαμίας, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιατρική ηθική.

Τί ισχύει όταν ο απεργός χάνει τις αισθήσεις του

Το ζήτημα γίνεται πιο περίπλοκο εάν ο απεργός πείνας χάσει τις αισθήσεις του. «Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής χάνει την ικανότητα καταλογισμού και άρα

οι αποφάσεις για την υγεία του παίρνονται από τους θεράποντες γιατρούς. Ωστόσο αντικειμενικά στη συνθήκη αυτή η παρέμβαση του εισαγγελέα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα», λέει ο κ. Παπανικολάου.

Πάντως σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, από τη διεθνή ιατρική εμπειρία προκύπτει ότι οι απεργοί πείνας συνήθως καταλήγουν μετά από πολυοργανική ανεπάρκεια, έχοντας πλήρη διαύγεια κι άρα συνηθως η επιβίωσή τους τους εξαρτάται από τις αποφάσεις της εκάστοτε αρχής στην οποία απευθύνεται το αίτημά τους. Στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, η αρχή αυτή είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.