Δεκάδες σωματεία συμμετέχουν στην απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δυστύχημα των Τεμπών.

Ads

Στην απεργία συμμετέχουν:

  • Οδηγοί ταξί
  • Οδηγοί Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ
  • ΟΣΕ/Προαστιακός
  • Πλοία και Λιμάνια
  • Καθηγητές
  • Τραπεζικοί και δικαστικοί υπάλληλοι

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

  • Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.
  • 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Η αρχή έγινε από τον σιδηρόδρομο με την εξαγγελία απεργίας από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Ελξης (μηχανοδηγοί), οι οποία προχωρά σε κινητοποιήσεις την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία άφησε πίσω της 57 νεκρούς, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων.
  • Στο μετρό και τον ΗΣΑΠ τα σωματεία εξήγγειλαν 24ωρη απεργία.
  • Επιπλέον τα πλοία αναμένεται να μείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Την ίδια στιγμή πάντως παράνομη κρίθηκε η απεργία που προκήρυξαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

 

Σχολεία

Τονίζεται ότι και η ΔΟΕ και η ΟΙΕΛΕ έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Όσον αφορά τα γυμνάσια – λύκεια αν κάποιος καθηγητής του σχολείου συμμετέχει στην απεργία οι μαθητές θα έχουν «κενό» εκείνη την ώρα αλλά θα πάνε κανονικά στο σχολείο.

Ads

Τώρα ότι αφορά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι γονείς θα πρέπει να είναι ήδη ενημερωμένοι αν κάποιος δάσκαλος θα συμμετέχει στην απεργία -δεδομένου ότι σε αυτές τις τάξεις τα παιδιά κάνουν μάθημα με έναν καθηγητή-, τότε να μην στείλουν το παιδί τους στο σχολείο. Στην περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός (νηπιαγωγείο-δημοτικό) αποφασίσει ακόμα και νωρίς το πρωί να συμμετέχει στην απεργία, τότε οι γονείς θα πρέπει να βρουν «λύση».

Τα σχολεία δηλαδή αύριο θα είναι κανονικά ανοιχτά και εξαρτάται από το πόσοι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στην απεργία.

Νοσοκομεία

Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι γιατροί της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.(Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων)

Στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι : «Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. 57 άτομα κυρίως νέα παιδιά έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους των Υγειονομικών Μονάδων της Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και το ΕΚΑΒ που προσέτρεξαν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν περίθαλψη και φροντίδα στους τραυματίες και τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Οι υπεύθυνοι ακόμα να λογοδοτήσουν, παρ’ ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος. Βροντοφωνάζουμε με τη νέα μας ΑΠΕΡΓΙΑ για άλλη μία φορά ότι δεν ΞΕΧΝΑΜΕ για να αποδοθούν σε όσους ανήκουν οι ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Για να σταματήσει ο κατήφορος της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ χρειάζεται να δοθούν χρήματα από το κράτος και όχι από τις τσέπες των πολιτών με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Εκφράζουμε για άλλη μία φορά την κάθετη διαφωνία μας με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Για να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ χρειάζεται αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επίσπευση των διαδικασιών από το ΑΣΕΠ, έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.

Αγωνιζόμαστε για:

Ποιοτική, Δωρεάν με ισότιμη πρόσβαση Δημόσια Υγεία, Πρόνοια.
Αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
24ωρη Πανελλαδική Απεργία για:

Να μην ξεχασθεί το έγκλημα των Τεμπών

Να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών με αυξήσεις στους μισθούς.»
Στην απεργία συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς). Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η ΕΙΝΑΠ συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28/02/24 και καλεί όλους τους γιατρούς να δώσουν δυναμικά το παρόν!

Διεκδικούμε:

  • Διπλασιασμός μισθών.
  • Διπλασιασμός προσωπικού.
  • Διπλασιασμός χρηματοδότησης.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Φαρμακεία Θεσσαλονίκης

Κλειστά θα παραμείνουν από 11:30 έως τις 14:30 τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Με την συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συγγενών που ζητούν δικαίωση και ενώνοντας τη φωνή τους με τις φωνές όλων των Ελλήνων απαιτούν από την πολιτεία να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι θα αποδοθούν ευθύνες και οι υπαίτιοι της τραγωδίας δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι εργαζόμενοι σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) συμμετέχουν στην απεργία διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στάση εργασίας η ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στην αυριανή στάση εργασίας, που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ για όλους τους δημοσιογράφους, από τις 12.00 έως και τις 16.00.

Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

  • Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
  • Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

Οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σημ: Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που στο διάστημα αυτό θα καλύψουν την εκδήλωση στα Τέμπη και κάθε άλλη εκδήλωση μνήμης, καθώς και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.»

Η ανακοίνωση για την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με περίσσιο θράσος βγαίνει στις εκπομπές του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (κατά τα άλλα δημοσιογράφου) και άλλων ΜΜΕ και δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425ευρώ. Τα λέει και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ καθόλου, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους κολλητούς της και τους ημέτερους. Τους Διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου – τα δικά της παιδιά – στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!!!

Χρήματα υπάρχουν. Απλά μοιράζονται στους ημέτερους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ και δυνατά!

Στις 28 του Φλεβάρη απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα (πλήθος εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα πήραν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα) με ένα κεντρικό σύνθημα:

«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»
Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ
  • Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Αθήνα, ώρα 11:00πμ, πλατεία Κλαυθμώνος».

Οι πορείες

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ είναι για 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων είναι στις 10:30 στα Προπύλαια μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς.

Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10:30 στα Προπύλαια.