Την επανεξέταση όψεων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ζητά η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, που προβλέπει ύφεση και το 2014 στην Ελλάδα.

Ads

Συγκεκριμένα, η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της ζητά να επανεξεταστούν όψεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να ενισχυθεί η διάσταση της κοινωνικής προστασίας και προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής του επιδόματος ανεργίας από 12 σε 18 μήνες.
 
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ αλλά και η αναπτυσσόμενη συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνουν την ανάγκη συνυπολογισμού των επιπτώσεων της ύφεσης στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
 
Τέλος εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συστρατευθεί με την ιταλική πρόταση να μην συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες ενίσχυσης της απασχόλησης στο χρέος.
 
Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμφισβήτησε χθες τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, ενώ σε σημερινές του δηλώσεις επέμεινε πως «οι δικές μας προβλέψεις είναι καλύτερες γιατί ανταποκρίνονται καλύτερα στις πρόσφατες εξελίξεις. Πιστεύω ότι τα μοντέλα είναι μοντέλα παντού και δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα σε αυτά. Σύμφωνα όμως με τις δικές μας προβλέψεις θα έχουμε μία μικρή ανάπτυξη του χρόνου».
 
Για failure story της κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.